po putu i azimutu

29.03.2014., subota


Orijentiranje po gradu
Uz natjecanje u orijentacijskom trčanju za djecu iz osnovnih škola, OK Torpedo je nastavio trening utrke prije sezone na terenima Žuknice u Kostreni, Starom Gradu u Rijeci i na Vojaku i Trsatu.

Ovako je izgledala školska utrka kod OŠ Kantrida.


A ovako okupljanje prije utrke po Starom Gradu.


Za bazu utrke na karti "Trsat" zbog kišnog vremena izabrali smo bistro "Paris", odakle u doba karnevala kreće poznati maškarani rally Pariz - Bakar.




Tamarisi uz ulicu samo što nisu procvjetali.


U povratku sa utrke spustio sam se ulicom Krimeja, a tako se zove i kvart na Sušaku oko nje, pronaći stari natpis Crimea po kojem je i dobila ime. Natpis se nalazi u ovom parkiću.




U ovom parkiću sam vidio puno procvjetalih stabala paulovnije.


Paulovnija (Paulownia tomentosa) kojoj je domovina Kina, ali ime je dobila po Ani Pavlovni (1795 - 1865), kćerki ruskoga cara Pavla I.
A porijeklo naziva Krimeja je od talijanskog imena Crimea za poluotok Krim, aktualan i danas, a pogotovo u polovici 19. st. kad se vodio Krimski rat u kojem je bila i poznata Florence Nightingale koja je njegovala brojne ranjenike. Kako piše na stranicama MO Krimeja, u ovom dijelu grada bilo je dosta moreplovaca koji su zarađivali na transportu za Krim, a naziv Krimeja je po Branku Fučiću nastao kad je na današnjoj sušačkoj Krimeji Adam Riccotti gradio kuću, a kraj kuće je podigao i malu kulu, više igračku, na kojoj je dao uklesati u onaj čas aktualan natpis: Crimea , što je talijanski naziv za poluotok Krim. Nakon toga su Sušačani stali nazivati Riccottijevu kuću Krimeja, a po nazivu kuće ostalo je do danas i ime cijelomu onomu kraju. Ovaj natpis je sada u ovom parkiću na početku ulice Krimeja.

Kad se kaže Krimeja obično pomislimo i na stadion jednog od naših najstarijih nogometnih klubova koji nas imenom opet vuče na Orijent. Na ovoj fotki sam snimio trening članica Žnk Rijeka Jack Pot na Orijentovom stadionu.


Kišno vrijeme me nije spriječilo za vidjeti dio regate radio upravljanih jedrilica koje se taj dan održavalo.
Grad Rijeka je, na gatu Karoline riječke po jubilarni 20. put ugostila međunarodnu riječku regatu RU jedrilica koja je bila i IOM Otvoreno prvenstvo Hrvatske za 2014.


Na fotkama za povećati natpis Crimea, kolaž sa regate i paulovnija na Krimeji.






- 02:38 - Komentari (21) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.