po putu i azimutu

03.08.2009., ponedjeljak


Dom Hahlić otvoren!
Nakon nešto nešto više od dvije godine planinarski dom Hahlić ponovo je otvoren za planinare i druge posjetitelje planina. Svečano otvorenje doma bilo je u četvrtak 30. srpnja u 10 h, a dugogodišnji legendarni domar doma Hahlić, jednom proglašen i za najboljeg domara u Hrvatskoj, Davor Šupak (zadnjih nekoliko godina se oporavlja od teške operacije tumora u glavi, ali već se uspio popeti par puta do doma na oko 1100 m.n/m) službeno je otvorio obnovljeni planinarski objekt na južnim dijelovima planine Obruč, a otvaranju su prisustvovali i načelnik općine Jelenje Branko Juretić (koja je vlasnik planinarskog doma), tajnik HPS-a D. Berljak (vođa uspješne ženske ekspedicije na Mt. Everest), i župan PGŽ Zlatko Komadina. O tom događaju pisale su i dnevne novine Novi List:
Svečano otvoren obnovljen planinarski dom Hahlić
Jelenjska planinska ljepotica zasjala u novom ruhu

JELENJE – Od ruševine do planinske ljepotice u samo tri godine rekonstrukcije pretvorio se Planinarski dom Hahlić, dočekavši današnje svečano otvorenje pa će nakon predstavnika Općine Jelenje, čelnika Primorsko-goranske županije, izvođača radova, članova gorske službe spašavanja, dobrovoljnog vatrogasnog društva te pripadnika Planinarskog društva »Obruč«, Dom moći posjetiti i u njemu proboraviti oni zbog kojih postoji, a to su planinari iz svih krajeva Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije koji su i dosad bili njegovi česti gosti. Stoga je otvorenje privuklo sve one koji su dali svoj maksimum kako bi jedan od simbola ovog kraja dobio izgled kakav zaslužuje, nakon što je ljeta i zime vapio za cjelovitom obnovom. To je i ostvareno te svi oni koji su unatrag tri godine planinarili na Hahlić primjetit će proširen prostor Doma te unutra i izvana obučen u novo ruho.


a to je i prenio Culmen.info

Nisam stigao na svečano otvaranje jer sam bio ujutro naručen kod ortopeda, a popodne sam radio, tako da sam krenuo do doma Hahlić u Grobničkim Alpama u subotu, kad je obnovljeni dom bio otvoren za posjetioce (spavanje 40 kn za planinare sa ovjerenom iskaznicom, za ostale 80 kn). Dom sad izgleda ovako:
Image Hosted by ImageShack.us


Ulaz je drukčiji nego prije
Image Hosted by ImageShack.us


Pogled iz hodnika u domu prema terasi (gdje se odmara dežurni domar s porodicom)
Image Hosted by ImageShack.us


Sad je u domu veća kuhinja i prošireni dnevni boravak, a stubište i kupatilo su novi.
Image Hosted by ImageShack.us


Ovako je izgledalo na proglašenju, prema slici sa online izdanja Novog lista.
Image Hosted by ImageShack.us


Nakon svečanog otvaranja župan Komadina je izjavio kako slijedeći dan PGŽ potpisuje sa NP Risnjak obnovu doma na Snježniku sa istim izvođačem radova koji je obnovio i dom Hahlić i nadam se kako će i taj planinarski dom biti ubrzo obnovljen.

Župan Komadina, domar Šupak, načelnik Juretić i predsjednik PD Obruč (koje upravlja domom Hahlić) Stipić sa slike iz NL u mojoj montaži.
Image Hosted by ImageShack.us


Ovako je dom izgledao izvana prije obnove, ali iznutra se vidjelo kako je obnova neophodna. (Ova moja slika je već dugo i na stranicama PD Obruč)
Image Hosted by ImageShack.us


A ova slika koju sam objavio na foto magazinu "Fotke" stavili su skoro uz isti uvodni tekst i R1-PORTAL RIJEKA i "dnevnohr.com/.
Image Hosted by ImageShack.us

kao i Cro-RSS i drugi.

Oko doma, koji će slijedeće godine krajem svibnja biti domaćin Dana planinara Hrvatske još ima posla
Image Hosted by ImageShack.us


Pogled sa terase ispred doma na Grobničko polje sa motodromom i sportskim aerodromom
Image Hosted by ImageShack.us


I staklar koji je sudjelovao u obnovi doma bio je umjetnički raspoložen kod obrade jednog prozora
Image Hosted by ImageShack.us


Ovako je jedne zime ranih '80-tih izhledao dom Hahlić kad sad doveo svog bratića, do tad već iskusnog planinara.
Image Hosted by ImageShack.us


A ovako nakon jedne od prvih djelomičnih obnova, a tada je još upravljalo domom PD Kamenjak, koje ga je ponovo izgradilo (1964. -1968.g.) nakon što je od Talijana spaljeno za vrijeme 2. svj. rata.
Image Hosted by ImageShack.us




Oko doma u ovo doba ima raznog cvijeća i leptira (leptir sedefica na gospinom trnu).
Image Hosted by ImageShack.us


Ovako o domu Hahlić u Grobničkim Alpama prije obnove pišu Grobnički Dondolaši:
Planinarski dom Hahlić spada pod općinu Jelenji i najstariji je planinarski dom va Hrvatskon Primorju a planinari su ga zgradili (na ruke) 1926 leta. Zgorel je do temeja 1941 leta i ponovo napravjen od 1964 do 1968 leta. Sad je ponovo obnovjena drvena stolarija, krov, balkoni i fasada a još je dodana jedna soba ka ni završena .


Image Hosted by ImageShack.us

- 23:50 - Komentari (30) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.