math_baby's blog

< kolovoz, 2005 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
math_baby's blog
Razmisljanja o svijetu softvera

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor

Sorry, your browser is not Java enabled, you will not be able to chat.

20.08.2005., subota

Hahahaha, vi naivni "pushitelji" nakaradnog "Free" Open sourcea: Torvalds naplacuje "sveto ime" Linux! :-)))

Evo danasnje vrlo slatke vijesti, pokidala sam se od smijeha kad sam je procitala jer sam vec vidjela plac, razocarenje i gnjev linuxasa fanaticno odanih kultu Linusa Torvaldsa kako su sada na 100 muka jer moraju opravdati jos jedan u najmanju ruku kontroverzan potez svog castohlepnog idola. A evo o cemu se radi u toj meni posebno dragoj vijesti:

Linus Torvalds naplacuje ime Linux!

Linus Torvalds, autor Linuxovog kernela i čovjek prema kojemu je ovaj operativni sustav dobio ime, odlučio je to isto ime naplaćivati.

Prema članku u Sydney Morning Heraldu, više od 90 australskih tvrtki dobilo je pismo organizacije Linux Australia u kojem ih se traži da za korištenje imena Linux u svojim proizvodima plate tantijemu od 5.000 USD.

Ista sudbina očekuje i tvrtke diljem svijeta, potvrdio je Jon Hall, direktor američkog Linux Internationala. Hall tvrdi da je Torvalds autorizirao nekoliko organizacija za prikupljanje tantijema (u SAD-u će to raditi Linux Mark Institute; organizacije u ostalim zemljama bit će odabrane naknadno). Tantijeme se neće naplaćivati korisnicima, nego samo tvrtkama koje prodaju distribucije Linuxa ili druge proizvode koji koriste ime Linux. Za sad nije jasno da li će Torvaldsu ići dio od ovog kolača ili će svu lovu zadržati organizacije koje naplaćuju tantijeme, a koje su redom nekomercijalni entiteti.

Hall tvrdi da je ovaj potez povučen kako bi se "zaštitila kvaliteta proizvoda koji se prodaju pod Linuxovim imenom" i dodaje kako tvrtke koje ne žele platiti licencu mogu jednostavno prodavati proizvode s Linuxom koji ne sadrže ime Linux.


Hahahaha, dosla je "maca na vratanca": lako je bilo biti besplatan i siromasan u svrhu ideoloske propagande! A sada treba nesto i zaraditi! Tako je Torvalds, dobro dosao u stvarni svijet! Vidjet cemo kako ce "veliki" Torvalds reagirati kada netko njemu pocne krasti ime "Linux" ili neku njegovu sugavu implementaciju (ali, tko je lud krasti to smeche! )

Izvor vijesti: http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=66489

Sada nakon sto ste jedva "probavili" ovu, za vas porazavajucu vijest, vrijeme je za nekoliko napomena:

1) Kako se ljubitelji "copylefta" (nakaradnog sistema koji pljuje po zastiti prava vlasnika) poput Linusa Torvaldsa, Shadowmana ili lila mogu praviti odjednom da je sve u redu (u ideoloskom smislu) s ovim licemjernim Torvaldsovim potezom da nabije copyright na ime Linux? Nije li to u neskladu s osnovnom idejom vaseg boljsevickog sustava prema kojoj sve mora biti "free as speach", "free as a beer" i slicnom nebulozama?

Dakle, s jedne strane imamo ultimativno zahtijevanje open source zajednice na celu s umobolnim Stalmanom i Torvaldsom da je vladama svih zemalja bolje da uzmu open source nego "pokvareni Microsoft" ili ih nece biti, a s druge strane, oni rade isto sto i "prljavi" Microsoft i nabijaju copyright cak i na ime Linux, dakle, rade upravo ono zbog cega su i sami cijelo vrijeme osudjivali Microsoft i u zvijezde dizali "copyleft"!

Medjutim, kada je rijec o Linuxu, onda valjda copylefta nema - on se, valjda, odnosi samo na Microsoft koji bi se u ime "opceg dobra" trebao svega odreci zato da bi ti bolesnici poput Torvaldsa bili sretni, jer bi to tada zadovoljilo njihovu spram softverske industrije teroristicku politicku agendu! E pa, nece ici, free-loaderi!

2) Taj bijednik i lopov, Linus Torvalds je najprije zanijekao copyright i sve ono dobro sto on donosi, da bi na kraju napravio "politicki salto mortale" i odlucio i sam posluziti se upravo - copyrightom!

I, o tome ja govorim! O Torvaldsovoj neprincipijelnosti i licemjeru, koje je izgleda zajednicko ogromnoj vecini open-source komjunitija koji nekiticki velica svaki, ama bas svaki potez Torvaldsa i ekipe oko njega, bez obzira na to koliko ti potezi ne bili na "ideoloskoj liniji" open-sourcea i svega onoga sto on propagira! Zasto onda jednostavno ne priznate: mi obozavamo kult licnosti i jedino nam je bitan kult licnosti Linusa Torvaldsa, a ne nikakvi principi i raznorazne slobode tipa free as speach i slicne trice! Recite onda tako, da svima bude jasnije i ne skrivajte se iza toboznjih velikih ideala iza kojih, vidi se po ovim tvojim postovima, ti, ali i vecina drugih open-source fanatika uopce ne stojite!

3) Evo, sad vidim da se cak i najzadrtiji opensorsaski fanatici (oni na slashdotu, a postoji li na kugli zemaljskoj fanaticniji sajt od slashdota? Tesko, mozda jedino neki od onih Al Quaidinih foruma!), dakle, cak se i ti najzadrtiji slashdotovci, koji vjerno slijede dogme open-source religije pitaju isto ovo sto sam se i ja gore pitala, a sto lilo toboze "ne razumije"), jer osjecaju da je Torvalds iznevjerio njihove ideale!

Evo, citiram post zbunjenog slashdotovca razocaranog u svoje ideale i u svojeg "kultnog" vodju, idiota Linusa Torvaldsa i njegovog "kardeljevca" Richarda Stallmana:

Isn't this the kind of thing Free Software was supposed to be against? Anyone can distribute their own flavor of Linux and call it Linux without being threatened by lawsuits over trademarks

Da, da, samo se vi, dragi moji slashdotovci cudite: ali znajte: ideale je lako napustiti onda kad se radi o osobnom probitku, pogotovo ako se radi o osobi koje je vec i ranije pokazala da je nemoralna i kradljiva (jer je ukrala ili kopirala kod drugih UNIX-tvrtki, koji je bio pod copyrightom i zatim ga proglasio svojim!) Samo tako, naprijed, Torvaldse: pokazi svu svoju jad i bijedu!


- 17:24 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>