math_baby's blog

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
math_baby's blog
Razmisljanja o svijetu softvera

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor

Sorry, your browser is not Java enabled, you will not be able to chat.

26.06.2005., nedjelja

Kriminalna bagra krade sve sto moze i svojim kradjama unistava sve intelektualne vrijednosti IT-industrije!

Slucaj open-sourcea i Linuxa je, osim kao IT-fenomen, zanimljiv i kao socioloski fenomen. Ideja "komjunitija" koji sam svojim seljacko-nestrucnim rucicama "gradi" vlastiti operativni sustav uvelike me podsjeca na ideju gradjenja pruge Brcko-Banovici nakon drugog svjetskog rata, u doba procvata tzv. "radnih akcija". Vec u casu gradnje bila je zastarjela i neznalacki napravljena. Medjutim, pruga je imala i jednu drugu dimenziju: rad na pruzi sirio je medju nasim nacijama duh "komjunitija", koji se tada zvao duh bratstva i jedinstva. Svi su se odjenom voljeli i svi su bili braca. Sve dotle dok se nismo medjusobno poklali.

No, najgori od svega je taj linux-fanatizam koji ulazi u sve pore drustva: ljudi najednom ocekuju da sve bude besplatno, jer, ako moze softver biti besplatan, zasto onda ne bi i, recimo, nagibni vlak bio besplatan? Naravno, odgovor je jednostavan, ali trazi malo volje da se ovaj problem uopce shvati. Evo, pokusat cu: recimo da setate gradom i da vas netko pocne vuci za rukav zeleci vam prodati fancy zlatnu ogrlicu u bescjenje, recimo za 100Kn. Biste li to kupili? Ima nas svakakvih, ali ja to ne bih kupila, iz barem dva razloga:

a) ogrlica najvjerojatnije nije od zlata nego od nekog jeftinog metala

b) cak i da jest zlatna, mozda je nekome ukradena

Recimo, dalje, da vam netko nudi na prodaju DVD-player, auto ili bilo sto drugo po nevjerojatno niskoj cijeni. Biste li to kupili? Ja ne bih: najvazniji razlog zbog kojega to ne bih nikad kupila je taj sto ne zelim imati problema sa zakonom. Ako je roba ukradena a ja je kupim (jos pri tome znajuci ili sumnjajuci da je ukradena), tada sam i ja sudionik u zlocinu.

E sad, pogledajmo linux: citav Internet (a ponajvise, cini mi se, upravo forum www.forum.hr sa svojim fanatiziranim idiotima poput Shadowmana, glupana AxMija i njima slicnih kretena) u posljednje vrijeme mi zaista slici na onog prodavaca zlatne ogrlice: oni mi nude "vrlo kvalitetan operativni sustav po mizernoj cijeni medija na kojem dolazi snimljen". Znajuci koliko inace kostaju kvalitetni operativni sustavi, ja se prirodno pitam: kako je moguce da nesto navodno kvalitetno bude tako jeftino? Naravno, odgovor moze biti samo taj da je linux tako jeftin (besplatan) zato sto je ukraden i/ili zato sto nije dovoljno kvalitetan (tj. lazan je kao i ona "zlatna" ogrlica).

Neki ovdje govore da su vremena kada smo placali za softver proslost i da ce softver ubuduce biti besplatan, ali, kao, hardver nece. Mislim da ne mogu biti vise u krivu oni koji tako misle: jednako kao sto nikad i nigdje na svijetu nije bilo besplatnog rucka, tako nikad i nigdje softver nece biti besplatan. Linux-softver je trenutno besplatan, ali to je zato sto je pokraden. Onoga casa kada se dijelovi linuxa "vrate" svojim pravim vlasnicima, od kojih su ih beskrupulozni "opensorsaski" zlocinci oteli, istoga trena Linux vise nece biti besplatan, nego ce biti neinteresantan i zaostao proizvod koji vise nikog nece zanimati: jer, ruku na srce, Linux je ljudima (ili mozda bolje reci ciganima koji se cigane i ne zele platiti softver?) zanimljiv samo zato sto je trenutno besplatan. Cim to vise ne bude bilo tako (a taj dan se blizi, zbog zakonskih mjera koje ce ga uskoro bitno ograniciti), Linux ce izgubiti svaku interesantnost.

Zivio Microsoft! Zivio George Bush! Zivjele zapadne vrijednosti!
Dolje fundamentalisti!

- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>