math_baby's blog

  ožujak, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
math_baby's blog
Razmisljanja o svijetu softvera

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor

Sorry, your browser is not Java enabled, you will not be able to chat.

05.03.2005., subota

Evo jedog zgodnog primjera koji objasnjava zasto ljubitelji Linuxa i open-sourcea svjesno lazu kad seru o nesigurnosti Windowsa


Evo tipicnog primjera: danas je, recimo, objavljeno da u RealPlayeru postoji novi (dakle, jos jedan, pa jos jedan, pa jos jedan) ozbiljni sigurnosni propust.

Taj sigurnosni propust nalazi se u mnogim verzijama RealPlayera i omogucava pokretanje malicioznog koda u posebno "formatiranim" datotekama tipa .WAW i .SMIL. Ovaj propust jednako se tice korisnike Windowsa, kao i korisnike Mac-a ili Linuxa, jer je identicna sigurnosna rupa nadjena u svim verzijama.

No, sad dolazi ono sto zaista zasluzuje jednu malo dublju sociolosko-psiholosku ekspertizu: Naime, svaki put kada se pojavi neki sigurnosni propust koji se tice Microsofta, Windowsa, IE-a, itd, onda svi toliko napuhuju taj problem da to nije normalno, svi govore o "microsftovom smecu od softvera", svi "prelaze na Linux" (iako je korisnicka baza Linuxa nekih 1,5% :-), svi govore o "monopolu" itd, itd.

ALI, kad se ista stvar (dakle, pronalazak sigurnosnog propusta) pronadje u softveru nekog drugog proizvodjaca (ili ne daj Boze, u nekom opne-source "proizvodu"), tada svi guraju glavu upijesak, puni su razumijevanja za taj propust i za njihovog autora, govore cesto: "pa dobro, popravit ce se u iducoj verziji", itd itd. A oni najzadrtiji "opensorsasi" (poput arhetipskog Osame Bin-Shadowmana) se prave da takav propust uopce nikad nije ni postojao i umjesto toga govore o "arhitekturalnim manama WIndowsa", samo da bi se rasprava sa teme o tom sigurnosnom propustu linuxa prebacila na njima puno miliji teren Windows-propusta, "monopola", itd! Sve u svemu, jadno i pateticno!

Meni svi govore da sam "pohlepna kurvica" i da zato nikad necu shvatiti po njima veliku vrijednost open-sourcea! A ja im odgovaram: vi ste u ove dvije-tri godine na forumu mogli pokazati svu "velicinu" i "plemenitost" open-sourcea. No, umjesto toga ste pokazali da je jedino sto vas drzi na okupu slijepa mrznja prema meni i Microsoftu. NIkakve druge "vrijednosti" ja kod vas nisam uocila: niti imate znanja, niti imate pameti! Ako su takvi i ostali zagovornici open-sourcea (a po onome sto vidim i po onome sto citam kod npr. R. Stallmana, vidim da jesu!), tada ja zaista ne zelim biti s vama u istom "toru". Medjutim, ne zelim vas ni tolerirati: zelim vas ukloniti, zelim da se svuda u svijetu open-source pokret postavi na mjesto koje i zasluzuje - da ga se konacno pocne tretirati onako kako on i zasluzuje: kao klasicni teroristicki pokret koji unistava sve vrijednosti i dostignuca nase civilizacije kopirajuci i kraduci od drugih softverska rjesenja (koja su drugi, placajuci sve troskove razvoja, razvijali)!


- 12:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>