Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mathbaby

Marketing

Evo jedog zgodnog primjera koji objasnjava zasto ljubitelji Linuxa i open-sourcea svjesno lazu kad seru o nesigurnosti Windowsa


Evo tipicnog primjera: danas je, recimo, objavljeno da u RealPlayeru postoji novi (dakle, jos jedan, pa jos jedan, pa jos jedan) ozbiljni sigurnosni propust.

Taj sigurnosni propust nalazi se u mnogim verzijama RealPlayera i omogucava pokretanje malicioznog koda u posebno "formatiranim" datotekama tipa .WAW i .SMIL. Ovaj propust jednako se tice korisnike Windowsa, kao i korisnike Mac-a ili Linuxa, jer je identicna sigurnosna rupa nadjena u svim verzijama.

No, sad dolazi ono sto zaista zasluzuje jednu malo dublju sociolosko-psiholosku ekspertizu: Naime, svaki put kada se pojavi neki sigurnosni propust koji se tice Microsofta, Windowsa, IE-a, itd, onda svi toliko napuhuju taj problem da to nije normalno, svi govore o "microsftovom smecu od softvera", svi "prelaze na Linux" (iako je korisnicka baza Linuxa nekih 1,5% :-), svi govore o "monopolu" itd, itd.

ALI, kad se ista stvar (dakle, pronalazak sigurnosnog propusta) pronadje u softveru nekog drugog proizvodjaca (ili ne daj Boze, u nekom opne-source "proizvodu"), tada svi guraju glavu upijesak, puni su razumijevanja za taj propust i za njihovog autora, govore cesto: "pa dobro, popravit ce se u iducoj verziji", itd itd. A oni najzadrtiji "opensorsasi" (poput arhetipskog Osame Bin-Shadowmana) se prave da takav propust uopce nikad nije ni postojao i umjesto toga govore o "arhitekturalnim manama WIndowsa", samo da bi se rasprava sa teme o tom sigurnosnom propustu linuxa prebacila na njima puno miliji teren Windows-propusta, "monopola", itd! Sve u svemu, jadno i pateticno!

Meni svi govore da sam "pohlepna kurvica" i da zato nikad necu shvatiti po njima veliku vrijednost open-sourcea! A ja im odgovaram: vi ste u ove dvije-tri godine na forumu mogli pokazati svu "velicinu" i "plemenitost" open-sourcea. No, umjesto toga ste pokazali da je jedino sto vas drzi na okupu slijepa mrznja prema meni i Microsoftu. NIkakve druge "vrijednosti" ja kod vas nisam uocila: niti imate znanja, niti imate pameti! Ako su takvi i ostali zagovornici open-sourcea (a po onome sto vidim i po onome sto citam kod npr. R. Stallmana, vidim da jesu!), tada ja zaista ne zelim biti s vama u istom "toru". Medjutim, ne zelim vas ni tolerirati: zelim vas ukloniti, zelim da se svuda u svijetu open-source pokret postavi na mjesto koje i zasluzuje - da ga se konacno pocne tretirati onako kako on i zasluzuje: kao klasicni teroristicki pokret koji unistava sve vrijednosti i dostignuca nase civilizacije kopirajuci i kraduci od drugih softverska rjesenja (koja su drugi, placajuci sve troskove razvoja, razvijali)!



Post je objavljen 05.03.2005. u 12:44 sati.