matebalota

petak, 17.11.2023.

Kako steći prijatelje?

Pravi su prijatelji rijetkost. Vrlo često se čuju komentari kao što su: “Nemam se kome obratiti” ili “Pas mi je najbolji prijatelj”.
Izazov je sklopiti i sačuvati trajno 
prijateljstvo. Sve veći broj osoba koje traže društvo pokazuje da ljudi čeznu za poznanstvom s drugima.
Dr. David Weeks, neuropsiholog, tvrdi "Jačina depresije i jačina usamljenosti međusobno su povezane.”
Kvaliteta tvog života uvelike ovisi o kvaliteti tvojih prijateljstava. Engleski pjesnik George Byron napisao je: “Svi koji sreću postići žele, moraju s drugima da je dijele.”
Što je prijatelj? Jedan rječnik kaže da je prijatelj “osoba koja je iz ljubavi ili cijenjenja privržena nekoj drugoj osobi”. Sveto Pismo kaže: “U svako doba ljubi prijatelj, i brat postaje u nevolji” (Priče Salamunove 17:17). Pravo prijateljstvo raste i napreduje kako vrijeme prolazi.
Koraci koji vode do trajnog prijateljstva
1. BUDI PRIJATELJ
Američki esejist Ralph Waldo Emerson jednom je rekao: “Jedini način na koji možeš steći prijatelja je da budeš prijatelj.”
2. PRONAĐI VREMENA ZA RAZVIJANJE PRIJATELJSTVA
Da bi prijateljstvo cvjetalo treba ga, poput cvjetnice, zalijevati i njegovati — a za to je potrebno vrijeme.
3. SLUŠAJ KAD DRUGI GOVORE
Ako drugima nikad ne daš da dođu do riječi ili ako voliš stalno biti u centru pažnje, nećeš baš lako pronaći nekoga tko te je spreman saslušati ili nekog kome je stalo do tvojih osjećaja i potreba.
4. OPRAŠTAJ
Prave se prijatelje voli zbog njihovih dobrih osobina; njihove se manje propuste previdi.
Oni koji nauče opraštati znaju zadržati svoje prijatelje.
5. POŠTUJ TUĐU PRIVATNOST
Budi razuman ; koliko često posjećuješ svoje prijatelje i koliko dugo traju te posjete. Nemoj biti posesivan, jer to može dovesti do ljubomore. Budi diskretan kad govoriš o svojim ukusima i mišljenjima o određenim stvarima. To prijateljstvo čini okrepljujućim i ugodnim.
6. BUDI DAREŽLJIV
Nemoj biti škrt na iskrenim pohvalama i izgrađujućim riječima. Kad pokazuješ iskreni interes za dobrobit drugih, oni ti se osjećaju privučenima. Razmisli što možeš učiniti za njih umjesto da se usredotočuješ na to što oni mogu učiniti za tebe.

Oznake: prijatelj

- 09:02 - Komentari (21) - Isprintaj - #