22.07.2009., srijeda

Tuva projekt – Feynman lectures online

Ne znam da li znate, ali Microsoft je nedavno objelodanio svoj novi projekt. Bill Gates je odlučio da predavanja Richard Feynmana trebaju biti dostupnija široj publici, otkupio prava na prikazivanje i tada je nastao projekt Tuva.

Richard Feynman

Zašto sada ja pišem o tome. E pa, ovo je moja strast. Fizika. A jedan od najvećih fizičara 20. stoljeća je svakako Richard Feynman. Njegova predavanja su naširoko poznata i jako popularna, a sada imate mogućnosti pogledati sva predavanja. Samo morate posjetiti Tuva projekt internet stranicu.

Ne bih previše riječi trošio na opisivanje zašto objavljujem ovaj blog, jer ovim putem želim samo skrenuti pozornost svim ljudima da od sada imaju prilike pogledati sva predavanja od prof. Feynmana na gornjem linku. Uživajte! Znam da hoćete.


- 14:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.07.2009., utorak

Finale Imagine Cupa u Kairu

Prošlo je već dosta vremene od samoga finala. Slegle su se strasti i emocije.

tim Explorer i ja

Tim “Explorer” i ja na slici. Možete nas vidjeti kako uživamo u večeri nakon službenog otovrenja Imagine Cup finala u Kairu.

Čitav događaj je bio fenomenalan. Nešto nevjerojatno. 444 studenata iz cijeloga svijeta se natječe s svojim rješenjima kako bi dokazali da su najbolji u tome što rade. Svi studenti su dali sve od sebe da pokažu da su stvarno najbolji. Ono što se više puta ponavljalo kroz čitavo natjecanje, s čime se u potpunosti slažem, je da su svi studenti koji su se nalazili u Kairu pobjednici. To su sve studenti koji su uspjeli doći do finale između 300,000 studenata koji su se prijavili na ovo natjecanje. I sve je bilo podređeno studentima. Oni su bili zvijezde večeri, dana, čitavog natjecanja kroz tih pet dana.

piramide u Gizi

Stvarno je bilo vrhunskih rješenja koje su studenti prezentirali, ali iskreno moram istaknuti oba naša tima, tim “Explorer” koji se natjecao u softver dizajn kategoriji i tim “Vodoo Delirium” koji se natjecao u kategoriji fotografije. Dečki su bili izvrsni i oba tima su to dokazali. Oba tima su osvojili prva mjesta. Dečki iz tima “Vodoo Delerium” su osvojili kategoriju fotografije, a dečki iz tima “Explorer” su osvojili prvu nagradu u Windows Mobile Award. Stvarno impresivno je bilo vidjeti naše dečke i našu zastavu kako se dva puta viori na pozornici dok se iza njih u pozadini nalazilo jedno od sedam čuda staroga svijeta, piramide u Gizi. Stvarno impresivno i mislim nezaboravno u potpunosti.

tim Explorer

Možete vidjeti oba naša tima kako stoje na pozornici. Gore je tim “Explorer”, a na donjoj slici se nalaze dečki iz tima “Vodoo Delirium”.

tim Vodoo Delirium

Više o samom natjecanju možete pronaći na internet stranici Imagine Cupa, te ako želite vidjeti popis svih ovogodišnjih pobjednika kliknite ovdje. Na donjoj slici možete vidjeti postolje s trofejem koje dobiva pobjednik u kategoriji softver dizajn, a u pozadini piramide u Gizi. Taj trofej pobjednik nosi kući na godinu dana, a slijedeće godine se predaje u ruke novih pobjednika koji imaju čast odnjeti trofej u svoju zemlju.

trofej


- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2009., četvrtak

S smješkom u Kairu

Uskoro novosti s finala u Kairu. Kada se vratim u Hrvatsku, stavit ću detaljni blog o tome kako je bilo ove godine na Imagine Cupu.

Trenutno se još uvijek nalazim u Kairu gdje sam na sastanku svih ADE-ova (Academic Developer Evangelist). Ovo je jedinstveno iskustvo naći se na jednom mjestu s ekipom koja radi isto što i ja, ali samo u ostalim zemljama svijeta. :)

Samo da znate, premda mislim da je vijest dospjela već na mnoge adrese, ali treba se isticati. Naši timovi su osvojili DVA PRVA mjesta. Nešto nevjerojatno i tako divno se dogodilo na ovogodišnjem finalu Imagine Cupa. Tim Vodoo Delirium, kategorija fotografije, osvojio je prvo mjesto, te SD tim “Explorer” je osvojio prvo mjesto u Windows Mobile nagradi. Bilo je fenomenalno iskustvo vidjeti naše dečke kako u dva navrata izlaze na pozornicu, a u pozadini piramide. Stvarno jedinstveno iskustvo.


- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2009., srijeda

Finale Imagine Cupa u Kairu

Imagine Cup je međunarodno natjecanje studenata koje organizira Microsoft. Ono se satoji od devet kategorija, a više o samom natjecanju može se vidjeti na http://imaginecup.com.

Ove godine se finale održava u Kairu, a finale počinje za dva dana, 3. srpnja. Sutra na put kreću timovi iz Hrvatske koji su svojim trudom došli do zasluženog finala ove godine. Dva tima se natječu iz Hrvatske na samom finalu. Jedan tim u softver dizajn kategoriji, tim “Explorer”, koji je pobjedio na ovogodišnjem (polu)finalu u Splitu. A drugi tim koji odlazi na finale jest u kategoriji fotografije. To su dečki s Fakulteta organizacije i informatike, Duje Nebojša Pandžić i Martin Štokić, koji su uspjeli među svim timovima na svijetu pokazati se da su izvrsni. Izabrani su kao jedan od 6 timova iz cijelog svijeta u toj kategoriji koji odlazi na finale, što je već sam po sebi veliki uspjeh i osobno dečkima čestitam na tome, ali ne sumnjam da od njih možemo još mnogo očekivati u samom finalu.

Sama ceremonija proglašavanja pobjednika ove godine se održava ispred samih piramida u Gizi, te iznad možete vidjeti sliku kako se lagano, ali sigurno ona gradi. Više o samom finalu možete čitati i na službenom blogu, te možete pratiti Imagine Cup na twitteru ili Facebooku.

Javim se nakon finala s svojim utiscima, kojih će biti vjerojatno mnogo. Jer zamisao da će tamo biti preko 400 studenata iz cijeloga svijeta s toliko entuzijazma za tehnologiju i voo natjecanje sigurno će imati utjecaja na moje dojmove. :)


- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2009 (1)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Moj Internet dnevnik. Moja mišljenja, osvrti i informacije vezano uz tehnologiju.

Ratko Mutavdžić
DPE Manager / National Technology Officer

Darko Jovišić
Developer Specialist

Tomislav Tipurić
Technology Specialist

Luka Abrus
Technology Specialist

Vibor Cipan
UX Specialist

Add to Technorati Favorites



Moje ime je Marko Sever. Radim u Microsoft Hrvatska na poziciji Academic Developer Evangelist. Na ovom blogu imat ćete informacije o najnovijim tehnlogijama, te programima usmjerenima prvenstveno akademskom sektoru, ali globalno edukacijskim institucijama.

Ovdje možete čitati moje osobne stavove i razmišljana. Stavovi izraženi na ovom blogu su moji osobni stavovi, i ne predstavljaju službene stavove tvrtke u kojoj radim.

Ilija Brajković
Microsoft Student Partner

Silvio Šagovac
Microsoft Student Partner

Microsoft Student Newsletter

Microsoft Student Partners