Martina Boss https://blog.dnevnik.hr/martinabosslifestyle

srijeda, 27.05.2015.

Preporuka za skidanje viška masnog tkiva

U ovom sam članku odlučila pisati o načinu treniranja koji je mene oduševio! HIIT trening (High intensity interval training) sam počela prakticirati prošle godine u veljači, kada sam odlučila izdefinirati svoje tijelo nakon duge i hranom obilne zime. Volim cardio treninge i nije mi problem otići na traku u teretani ili Jarun i proći 4-5 km, no ono što ne volim jest vrijeme koje mi uobičajeni aerobni trening nemilo oduzima. Isto tako, ne volim orbitrek i razne druge bicikle na kojima djevojke najčešće gube vrijeme tipkajući po mobitelu. Tako nasmiješene i bez ijedne kapljice znoja ne gube ništa osim vremena, a zna se kako izgledaju osobe koje odrade kvalitetan cardio trening.



Osim što je HIIT trening proglašen učinkovitijim načinom sagorijevanja masti od običnog trčanja, dodatna prednost je i ta što treninzi traju puno kraće (od 15 do 30 minuta, ovisno o utreniranosti ), što je vrlo važna stavka ljudima s manjkom slobodnog vremena.
Kod HIIT treninga izmjenjuju se kratkotrajni intervali visokog intenziteta (npr. sprint) sa manje intenzivnim intervalima (npr. lagano trčanje ili brzo hodanje). Takav će te način treniranja najbolje shvatiti kroz nekoliko primjera:
1. Zagrijavanje oko 2 min.
Sprint 15 sekundi, zatim lagano trčanje (ili brzo hodanje) 45 sekundi. Sprint i lagano trčanje izmjenjujemo 10 min. Nakon toga slijedi 20 minuta klasičnog laganog trčanja ili brzog hodanja.
Zadnja faza je ponovno HIIT ali ovoga puta 30 sekundi sprinta naizmjenično sa 30 sekundi brzog hodanja. Trajanje zadnje faze je 10 minuta.
2. Zagrijavanje oko 2 min.
Sprint 30 sekundi, zatim brzo hodanje 30 sekundi. Trajanje treninga je 25-30 minuta.
Na ovaj sam način, uz zdravu prehranu i treninge 5 puta tjedno, u 2 i pol mjeseca izgubila 7 cm u trbuhu, 2 cm u struku te 2,5 cm u nogama. HIIT trening sam radila 3 puta tjedno (ne preporuča se više jer bi moglo doći do pretreniranosti).

Kao i prije svakog treninga, važno se dobro zagrijati, a kasnije dobro istegnuti. Vodite računa o količini tekućine. Pijte vodu prije, za vrijeme i nakon vježbanja.
Ono što sam postignula ovakvim načinom treniranje jest veća izdržljivost, ušteda vremena koje mi je uobičajeno trčanje oduzimalo, izgubila sam neželjene masnoće (posebice na trbuhu) te dodatno zategnula i izdefinirala cijelo tijelo.



Ipak, vodite računa o svome zdravlju i osluškujte svoje tijelo. HIIT trening nije namijenjen jako pretilim osobama, osobama sa kardiovaskularnim i respiratornim problemima i sl. Osobe koje su tek počele s vježbanjem najprije bi trebale početi sa običnim aerobnim treningom. Navaljivanjem na HIIT ne činite dobro svome zdravlju, pa vodite računa o razini svoje utreniranosti. Dakle, HIIT je namijenjen zdravim osobama s razumnim brojem kilograma viška.

Rijetko tko voli trčanje, no za dobre rezultate treba odraditi i dobar trening, kako u kuhinji s prehranom, tako i u teretani/prirodi. Izvadite bicikl iz garaže ili uskočite u role koje su u kutiji još od prošloga ljeta, nećete požaliti.


Jeste li do sada isprobale HIIT način treniranja i kako vam se svidio? Koliko puta tjedno radite cardio vježbe ili trčanje i koliko vremenski?

Facebook: Martina Boss
Instagram: @martina_boss

27.05.2015. u 15:44 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2015  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2015 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi