četvrtak, 14.01.2021.

Za one koji vole Šprajca

Da ne pišem stalno Šprajc – marival , sve od Šprajca je boldano.

Naslov:
Već se zna da će recimo u slučaju vojnog napada prvi na fronti bit lovci, a vojska kad dođe dođe.


Vojska je uvijek tu. Vojska ljudi velikog srca. U uniformi i bez nje.

Dakle da sad malo rezimiramo: dva sata nakon potresa prvi ugostitelji kreću iz Zagreba za Petrinju i već tog dana stradalim ljudima, vatrogascima, HGSS-u, Civilnoj zaštiti isporučuju 1150 obroka.

Eno pišu da i Pleter kuha od prvoga dana. Mnogi kuhari su iz područja pogođenog potresom. I nije im drago da se o njima tako piše.

Idućeg dana uspostavlja se još nekoliko kuhinja na stradalom području a svu hranu i namirnice osiguravaju ugostitelji preko donacija tvrtki i poslovnih partnera. Ulaze u dnevni ritam od oko 15.000 obroka dnevno a Crveni križ im 02. siječnja daje na raspolaganje svoje skladište u Zagrebu. 07. siječnja vijest o potresu dolazi u Ministarstvo gospodarstva koje daje nalog da im se dostave namirnice iz Robnih zaliha.

Bravo za ugostitelje. Sva ona hrana što su je slali građani RH, EU i svijeta poslana je samo zato da navedeni građani prime koji pljesak. Mora da je hrana bila virtualna, u virtualnim kamionima za nešto virtualno.

U međuvremenu netko se sjetio da država ima svoju tvrtku za pripremu hrane pa se od jučer uključuje Pleter s cijenom od 23 kune po obroku a ugostitelji dobivaju jedno veliko drugarsko hvala.

Kad činiš dobro, doista je dovoljno drugarsko hvala.

Ukupno su podijelili oko 150.000 obroka što bi po cijeni od 23 kune/obrok bilo 3 milijuna i 450.000 kuna. Dakle, realno, hrvatski ugostitelji su državi donirali 3 milijuna i 450.000 kuna.


Neš ti matematike!?!? Kad zbrajaš samo prihode bez rashoda. Za neupućene: kad ne prikazuješ sve prihode, a prikažeš sve rashode – država ( građani ) je ( su ) na gubitku .

Spasili obraz državi
Državi koja im je prije toga silom prilika i pandemije zatvorila posao i svela ih na socijalnu pomoć od dvije, tri ili četiri tisuće kuna, ovisno o padu prihoda. Istodobno im ni tu socijalnu pomoć nije još posve isplaćena.
Neki od ugostitelja, kuhara i konobara koji su ova dva tjedna proveli u Petrinji, Sisku, Glini i Topuskom tu pomoć nisu dobili još ni za listopad, dosta njih za studeni a naravno nitko je nije dobio za prosinac.
I sada kad su spasili obraz državi, odradili ono što je trebala odraditi država, država umjesto da im prepusti dio posla, makar ljudima koji su iz tog kraja, kaže a ne: Kad su pare u pitanju to ćemo mi dijeliti među sobom i sa svojima, hvala lijepa, možete ići i dobar tek.


Eto smo napokon doznali da je većina mirovina koje se isplaćuju socijalna pomoć. Za razliku od mnogih umirovljenika koji od te socijalne pomoći moraju sami sebi osigurati obrok, oni su bar mogli jesti besplatno. Socijalne pomoći za sve ugostitelje, njihove radnike, sve ostale u problemima zbog korone – primaju „socijalnu pomoć“ na vrijeme, ako su poslali na HZZ ispravan zahtjev. E- majlom.


Ali nema veze, važno je da smo spremni odgovoriti na svaku nevolju koja nas može snaći. Već se zna da će recimo u slučaju vojnog napada prvi na fronti bit lovci, a vojska kad dođe dođe.


O vojsci u uniformama sve najbolje. Svaka čast dečki, jer na području pogođenog potresom nije bilo kukolja. A znamo da u svakom žitu ima kukolja. Svaka čast građani. O kukoljima važi iszo ko za vojsku.


- 09:56 -

Komentari (157) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Linkovi