Dobrodošli !


wave

ADHD - Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje BLOG

29.07.2013., ponedjeljak

POTEŠKOĆE U UČENJU I PONAŠANJU Zločesta i nemirna ili samo drukčija djeca



Unatoč obrazovanju i iskustvu, i danas ćete u našim školama naći zabrinjavajući postotak učitelja i profesora koji djecu s ADHD-om, ('poremećaj' pomanjkanja pažnje i hiperaktivnost), proglašavaju neodgojenom i zločestom, a onu s disleksijom i disgrafijom – nepismenom, lijenom i glupom. Ako tako razmišljaju stručnjaci, zar se trebamo čuditi vršnjačkom ismijavanju i vrijeđanju!?
Ne manje važno jest to da učitelj na primjeren način ostaloj djeci objasni kako je riječ o posebnom djetetu, koje drukčije vidi svijet. I to je zapravo najvažnije što se u početku može i treba učiniti, uz strpljivost, upornost i podršku obitelji u savladavanju školskog gradiva. Djeca s adhd-om često su kreativna i natprosječno inteligentna i mogu dobro funkcionirati kad im okolina pruži šansu.
Novi problemi će se uz svu brigu i napore vjerojatno javiti u petom razredu, kad se ne mogu birati profesori, ali ako se do tada u djetetu razvije samopouzdanje, manje će ga pogađati poteškoće i nerazumijevanje. Kasnije bi trebalo biti nešto lakše - srednju školu možemo birati u skladu s interesima i talentima, a sve više dolazi vrijeme u kojem i poslodavci shvaćaju promašaje našeg obrazovanja i beskorisnost naštrebanog teorijskog znanja.

Vremena se mijenjaju pa je stručnu pomoć, kao i privatne građanske inicijative lakše naći, na netu su aktivni forumi koji pomažu da se obitelji ne osjećaju ostavljenima i u neznanju. Marko Ferek u sebi je otkrio puno kreativnog potencijala te o tome napisao knjigu 'Kreativni sanjari'. Sjajno je to štivo koje mnogo objašnjava, a može poslužiti i kao svojevrstan vodič o tome kako različitost pretvoriti u prednost.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  srpanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (12)
Opis bloga
ADHD - Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje

Želim da mi se pridruže sve majke,očevi.....svi koji vode svakodnevnu borbu sa neprihvaćanjem djeteta sa ADHD-om...Imam sina koji će sada u treći razred osnovne škole..uvijek je najglasniji,u pokretu itd pa ga neka djeca ne prihvaćaju kao takvog...Adhd mu je dijagnosticiran u vrtiću..čak ga ni tamo nisu htjeli jer je bio preživ i nije se mogao prilagoditi ostaloj djeci...mnogi su govorili i još uvijek govore da je neodgojen iako ja ulažem jako puno truda u njega..nije agresivan..jednostavno je nemiran i impulzivan...svi vi koji imate djete sa adhd-om možete ovdje podijeliti svoja iskustva...budimo potpora našoj djeci da budu prihvaćena takvima kakvi jesu..