Marijan M. (43)

nedjelja, 30.09.2007.

Još jedan muzej - Michelin

Nakon nekoliko automobilskih muzeja, posjetih i jedan u kojem također ima starih autića, ali u prvom planu ipak su gume. Michelin u Clermont-Ferrandu, gradu odakle se proširio po cijelom svijetu, ima u podrumu informacijskog centra nešto poput muzeja, pa ja zavirio dolje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zanimljivo je vidjeti na čemu su se vozili naši stari prije 100 i kusur godina, jer te gume i kotači izgledaju potpuno drukčije nego današnje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Osim po gumama, Michelin je prepoznatljiv i po Bibendumu, koji je prije par godina proglašen najboljom maskotom na svijetu. Pascal Kozlowski ispričao nam je kak je uopće nastao Bibendum. Podrijetlo naziva dolazi iz latinske izreke 'Nunc est Bibendum', odnosno po naški 'Ajmo sad pit'. Naime, na prvom plakatu je gumeni čovjek držao čašu u ruci i pozivao na pijanku.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Michelin je također već desetljećima renomirani izdavač turističko-gastronomskih vodiča, putnih karata i atlasa, a nadaleko je poznata i weba adresa Via Michelin na kojoj se može preračunati najbolji i najbrži put do bilo koje destinacije u Europi. Do sedamdesetih Michelin je također bio glavni proizvođač cestovne signalizacije u Francuskoj.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


- 13:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.09.2007.

Automobilski muzeji

Evo napokon novog posta...
Zapravo mi se ne dade ništa pisat, al' pustit ću par fotaka i nekoliko linkova o onome čime sam se između ostalog bavio proteklih dana - automobilskim muzejima.

Nekoliko sam ih sam obišao, o drugima sam se informiro preko neta. Fascinantne se stvari skrivaju u automobilskim muzejima i zato svakome tko imalo mari za automobilsku prošlost i sadašnjost preporučam da ako može posjeti bilo koji od muzeja.

Buba - crvena

Buba - zlatna

Evo linka na moj fotoalbum iz Autostadta u Wolfsburgu. Autostadt nije baš blizu, ali podoban je za obilazak s cijelom familijom jer ima stvari koje će oduševiti i klince.

Autostadt

Još jedna pogodnost je kaj se uz Autostadt nalazi i Phaeno, nešto između muzeja i znanstvenog zabavnog parka, u kojem se na 250 postaja na jednostavan način objašnjavaju znanstveni fenomeni.

Phaeno

Sljedeći je link na još jedan fotoalbum, napravljen u Muzeju automobilske povijesti u Salamanci. S obzirom da je ovaj grad pun kurac daleko od Hrvatske (na granici Španjolske i Portugala), rijetki će ga moći posjetiti, pa je pogled na ove slikice još dragocjeniji.

Salamanca

Evo još nekih muzeja koje sam zasad obišao virtualno, ali doći će kad-tad na red i za obilazak pješice:
The National Motor Museum - Beaulieu
Museum Mercedes-Benz - Stuttgart
Galleria Ferrari - Maranello
Marenello Rosso Collection - San Marino
August Horch Museum - Zwickau
Collection Schlumpf - Mulhouse
Musee de'l Aventure Peugeot - Sochaux
...ima ih još, na desetine, stotine...

- 17:40 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kaj je ovo?

Brzi pregled ili arhiva

Blogeri i blogerice (osobni izbor)