Arhiva starijih novosti

29.10.2009., četvrtak

Osnovan Centar za društvena istraživanja dr. Branko Horvat


U Zagrebu je 23. lipnja 2009. godine održana Osnivačka skupština nevladine udruge Centar za društvena istraživanja dr. Branko Horvat (CBH). Udruga nosi ime po eminentnom hrvatskom znanstveniku svjetskog glasa, kandidata za Nobelovu nagradu 1983. godine, sveučilišnom profesoru ekomomije i ekonomskom savjetniku mnogih vlada u svijetu, konačno pripadniku Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske. Za vrijeme Drugog svjetskog rata kao dječak zbog židovskog porijekla proganjan je u Požegi od ustaša zajedno s obitelji, gdje mu je otac - ugledni kirurg dr. Artur Horvat - fizički premlaćivan i zatvaran te pljačkan po zloglasnom Milivoju Ašneru, no obadvojica srećom nalaze spas u partizanima. Taj naš najveći ekonomist prešućivan i nasilno ušutkivan u teškim vremenima nakon raspada jugoslavenske države kancelariju sveučilišnog profesora našao je zaključanom te je tako prisilno izbačen s fakulteta kao i mnogi tada „nepoćudni“ elementi. Za Branka više nije bilo mjesta nigdje. U Tuđmanovoj Hrvatskoj doživljavao je prezir i podsmjeh od strane režimskih novinara i bivših kolega znanstvenika i političara. No mi hrvatski antifašisti nismo ga zaboravili, stoga smo upravo njegovim imenom (na prijedlog A. Budaja, što je široko prihvaćeno od strane hrvatskih antifašističkih krugova) nazvali ovu nevladinu organizaciju zasnovanu na slijedećim ciljevima:

Institucionalna borba protiv svakog oblika fašizma, nacizma, ustaštva, četništva, antisemitizma i općenito mržnje utemeljene na rasnoj, vjerskoj i/ili nacionalnoj osnovi. Bespoštedno sučeljavanje sa povijesnim revizionizmom kao gorućim problemom hrvatskoga društva u svim njegovim sferama putem istraživanja, argumentiranog reagiranja na učestale revizionističke istupe, medijskog sučeljavanja, utemeljenom kritikom školskih povijesnih udžbenika, obrazovanja šire javnosti i organiziranja znanstvenih tribina odgovarajuće tematike. Dokumentiranje svjedočanstava boraca Narodnooslobodilačkog rata sa posebnim naglaskom na Narodnosolobodilačku vojsku i Partizanske odrede Hrvatske, kao trajnu vrijednost za buduće naraštaje. Promicanje antifašističkih načela i antifašizma u širem smislu kao civilizacijske i moralne tekovine ljudskoga roda.

CBH registriran je službeno pred državnim tijelima 23. rujna 2009. godine. Trenutno traje oformljivanje Savjeta Centra i Hrvatske komisije za istinu o ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac, tijelima koje će djelovati u sklopu Centra. Za predsjednika Centra izabran je Dejan Strbad, dok je njegovim zamjenikom i ujedno glavnim tajnikom izabran Alen Budaj.

Margelov institut daje punu podršku osnutku i radu Centra za društvena istraživanja dr. Branko Horvat i sudjelovat će u zajedničkim akcijama i programima u interesu njegovanja i promicanja antifašističke komponente Ustava Republike Hrvatske.