Moj peso

Pozdrav, javlja vam se znanstvenica još uvijek bez diplome (cry). Tu sam da iznesem svoju tezu o maženju pasa.
Za početak, napominjem da sam velika ljubiteljica svega na četiri noge...



...i da sam jedna od onih koje svako malo guglaju sljedeće:
"Zašto moj pas napada jednog psa iz susjedstva?"
"Zašto je moj pas stalno napaljen?"
"Zašto se moj pas čudno ponaša?"
"Pas ima zeleno govno
" i naravno
"Obožavam svog psa!!!"

Googlajući takve stvari, svako malo naletim na razne članke o psima i mačkama. Sve ih čitam s velikim zanimanjem i povremenim komentarima tipa "ah, kako slatko!"
I tako sam došla do jednog članka (link je ispod citata jer se sam tamo nametnuo pa neka mu bude.)
Posebno bi se osvrnula na ovaj dio:

"...most humans think that dogs like being patted on the head. The reality is that while many dogs will put up with this if it’s someone they know and trust, most dogs don’t enjoy it. You may notice that even the loving family dog might lean away slightly when you reach for her face to pet her..."


Read more: http://www.mnn.com/family/pets/stories/11-things-humans-do-that-dogs-hate#ixzz3cYFPYBAd

Iako vjerujem da većina ljudi koji koriste internet mora znati engleski dovoljno dobro da shvati tako jednostavne rečenice, gore piše da psi ne vole da ih se mazi po glavi. I tu sam da kažem da se slažem... ali i da objasnim zašto smatram da je maziti psa po glavi poželjno.

Vjerujem da svi nekad osjete poriv da prime neku dlakavu životinju i da ju protrljaju i maze od glave do repića. Znam da se ja jedva suzdržavam kad vidim nekog dlakavca vani. Taj poriv nije slučajnost. Jer ako ste ikad imali dlakavog psa, onda znate koliko nevolja mogu izazvati ove zločestoće:



Najbolji način da na vrijeme spasite psa od klasi je da ju na vrijeme primijetite. Isto vrijedi i za krpelje. Uz sve moguće zaštite od krpelja, oni su i dalje uporni i evo, baš sam danas psu izvadila jednog. Ovog mi je pas sam pokazao jer ga je sam pokušavao izvaditi, no mnoge sam krpelje i klasi našla češljanjem, a još više maženjem. Možda ta potreba da mazimo pse postoji s razlogom.

Zato smatram da ne treba ljudima govoriti da ne maze pse po glavi i tralalala. Naravno da ga neću stalno maziti po glavi, puštam ga na miru ako je očito da mu smetam, na sestru nekad i zareži (iako joj nikada nije niti neće nauditi, godinama tako komunicira s njom), što je očit znak da mu je dosta.
Ipak je bolje da malo istrpi dok ga mazim nego da opet moramo kod veterinara.


09.06.2015. u 11:12 | 8 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.