Nepoznavanje Pisma je
nepoznavanje Krista.

(sv. Jeronim)

Ne može imati Boga za Oca
onaj tko nema Crkvu za majku.

(sv. Ciprijan)

Cijelo Sveto pismo tvori jednu jedinstvenu knjigu, a ta knjiga jest - Krist. Jer cijelo Pismo govori o Kristu i svoje dovršenje nalazi u Njemu.
(Hugo od sv. Viktora)

I dok promatramo taj uski vez između svetih knjiga i Božjeg naroda - između Biblije i Crkve - ne zaboravimo istaknuti: Biblija nije nastala kao neka ideološka knjiga, kao obična zbirka istina, misli, pouka - sama zbog sebe. Ona se od svojih početaka srasla s narodom u kojemu i za koji je napisana. I zato se ni u jednu drugu knjigu svijeta nije slilo toliko srca, ljubavi, voljenja kao u njoj. Ona je sudbinski povezana s narodom, a narod je sudbinski povezan s Biblijom.
I oni koji su je pisali i oni koji su je prvi čitali; i oni koji su je prvi preveli i oni koji su je kroz stoljeća i tisućljeća prevodili - do danas već u tisuću i više jezika i oni koji su je prenosili od koljena do koljena - svaki je u nju unio nešto svog srca, svoje ljubavi, svog voljenja. Kadili su je i ljubili, čitajući je na svetim sastancima. Zlatom su je pisali a u srebro ukoričili. Po njoj su živjeli i za nju umirali, na nju su - puni vječnih nada - smireni mrtvu glavu naslanjali.
To je ono pravo odličje Biblije: ona je knjiga srca. I to baš, ako stvar do kraja domislimo, knjiga Srca Božjega srcu čovjekovu. Biblija je knjiga voljena. I ne može se pravo razumjeti nego tek kad je zavolimo.

(fra Bonaventura Duda)

Biblija je najčitanija i najviše prevođena knjiga koju je dao stvaralački genij čovječanstva. Za kršćane - katolike, pravoslavne i protestante - ona je sveta, ispirativna i kanonska knjiga. Za svakog čovjeka Biblija je istovremeno zbirka povijesnih isprava i književno djelo izvorne i neprolazne vrijednosti. Ona pripada zajedničkoj kulturi čovječanstva.
(Jure Kaštelan)

Samo je Biblija vječno mlada, kao planinski potok koji teče tisuće godina... Čovjek koji će pisati za tisuću godina već je u zakašnjenju prema njoj. To nije knjiga prošlosti, to je ogledalo koje nam odrazuje sliku budućih vremena... ona je osobno pismo koje je Bog upravio svakome od nas.
(Julien Green)



Marana tha

subota, 28.06.2008.

Uz Godinu sv. Pavla! Kolumna Pavlovog putnika iz Katoličkog tjednika: Pisma sv. Pavlu.

Želim gledati Tebe kao putnika, ali putnika misionara – Navjestitelja Radosne vijesti i o tome pisati. Obično bibličari sažimaju Tvoja putovanja u tri velika misijska putovanja. To iščitavaju iz Djela apostolskih. Prolazim mislima Tvoje putovanje po biblijskoj karti.
Zaista su to bili veliki misijski zahvati. Nakon Tvoga proganjanja Crkve, ona se najdublje ukorjenjuje u Antiohiji, trećem gradu u Rimskom carstvu. Taj grad postaje druga kolijevka kršćanstva. Ti si tu s Barnabom u Antiohiji.

Krećeš na prvo misijsko putovanje, na Cipar. Prvo se iskrcavate u Salamini, to bijaše najbliža luka. Na Cipru je bilo petnaest gradova, tako prođoste sav otok do grada Pafe. Odatle na visoravni Male Azije: Pergu Pamfilijsku, Antiohiju Pizidijsku, Ikonij, Listru, Derbu. To je put od preko 2.500 km teškog i neprohodnog krajolika, preko 600 sati napornog apostolskog hoda. Sedam ste Crkava utemeljili: Salamina, Paf. Antiohija Pizidijska, Ikonij, Listra, Derba i Perga. Većinom su to bili obraćenici s poganstva.

Postao si svjestan svoga poslanja: naviještati poganima. Zato krećeš na drugo misionarsko putovanje. Duh Sveti Te vodi u srce Grčke. Krenuli ste u proljeće pedesete godine, jer su tada putovi prohodni. Proputovao si Siriju i Ciliciju utvrđujući Crkve. Kopnenim putem rimskim cestama preko gorskih masiva Aman-planine, te preko gorja Taura kroz tjesnace do u Derbu, ojačati mladu Crkvu, kao i u Listri kod mladog Timoteja. Prošao si Frigiju, Galacijski kraj – gorovita zemlja. Iz Galacije misijki Te žar goni prema Egejskom moru, do Mizije, te silaziš u Troadu. Dok Ti praviš planove, Duh Ti javlja da pođeš u Makedoniju. Preko Samotrake (otok) u Neapolis. Potom preko planine Pengeja (visina 1956m) stižeš do Filipa, grda prvog dijela Makedonije. To je prva Crkva na europskom tlu. Tu si dospio u zatvor. Nakon čudesnog oslobađanja putuješ u Solun, blistavu luku Makedonije koju mogu gledat kao „kraljicu Egejskog mora“, kao kozmopolitski grad i trgovačku luka. Tu si utemeljio Crkvu u Korintu. Upućuješ evangelizirati u Bereju, pa Atenu. Čuvena je Tvoja besjeda na Areopagu. Odatle ideš u Korint među morima. Pišeš poslanice i vraćaš se u Antiohiju.

Vidim Tvoju snagu i revnost, kojom putuješ, bilo to zgodno ili ne, naviještaš, a „Kristovu žeđ“ za dušama nosiš u sebi. Kako danas nedostaje nama takvog žara i žeđi za dušama. Kako se strašimo žrtava. Često smo skloni „plakati nad svojim mukama“. Tolika sredstva posjedujemo za putovanja. Tolika sredstva komunikacije koja nam omogućavaju na razne načine doći do čovjeka. Izmoli nam sv. Pavle tu gorljivost, tu čežnju za dušama, tu neumornost, to pouzdanje i otvorenost da nas Duh Sveti vodi kako bismo žar evangelizacije nosili u sebi. Tu ljubav za Crkvu, interes za spas duša. Koliko je kod nas praznog putovanja. Još gore, kada idemo među ljude skrivamo znak prepoznatljivosti. Želimo se izjednačiti, posvjetovnjačiti, a onda kukamo kako smo izgubili identitet, kako smo umorni. O tome kako razumijem Tvoje, za mene, najuzbudljivije treće misijsko putovanje, pisat ću Ti drugi put. Želim s Tobom podijeliti to iskustvo. Želim to uprisutniti danas u naše poslanje. Ne zamjeri mi što Ti budim te uspomene. Vjerujem da si i pisao u poslanicama mladim Crkvama sve te poruke, s nadom da će biti onih koji će nastaviti gdje si Ti stao. To Te molim: izmoli onih koji će nastaviti, tamo gdje smo se mi umorili. Lijep Ti pozdrav do novog javljanja.

Tvoj Putnik

www.katolicki-tjednik.com

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.06.2008.

Image Hosted by ImageShack.us

- 15:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Zaista, zaista, kažem vam:
Tko vjeruje u mene,
činit će djela koja ja činim;
da veća će od njih činiti
jer ja odlazim Ocu.
I što god zaištete u moje ime, učinit ću,
da se proslavi Otac u Sinu.
Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću.

(Iv 14,12-14).

Image Hosted by ImageShack.us