MaoTze - Abeceda života

07.10.2008., utorak

Dok po leševima hodam, ljubim sliku svoju

Sanader smijenio Rončevića, Benka i Lovrin“; vrišti sa naslovnice Indexa.hr a Jutarnji list ide još dalje sa bombastičnim naslovom „Sanader je konačno postavio ljude koji se mogu obračunati s mafijom”. Ne znam što bih rekao osim - tužno i sramotno. Pokušati ću analizirati, korak po korak, kako Ivo Sanader koristi tragično ubojstvo Ivane Hodak za samopromociju i mazanje očiju hrvatskoj javnosti. Ako mislite da pretjerujem skoknite do obližnjeg kioska ili preletite preko on line izdanja i raznoraznih portala. Prebrojite koliko se puta spominje Ivo Sanader, koliko Ivana Hodak, a koliko 17-ogodišnja N.D. koja je jučer ujutro ubijena na Srebrenjaku.

Korak prvi: “Tko jači tlači - danas ubojice, jučer navijači”

Da se u Hrvatskoj problemi guraju pod tepih, opće je poznata stvar. Afere se smjenjuju jedna za drugom, a pojavom novog problema stari odjednom nestaje. Bez ikakvog rješenja, naravno. Zli komentatori bi mogli reći da vladajući jedva čekaju pojavu novog problema, situacije ili afere da bi onaj prijašnji gurnuli put zaborava i skinuli ga s vrata. Jučer su Đurđa Adlešič i Berislav Rončević otputovali u London, pronaći čudotvorno rješenje za problem navijačkog nasilja / huliganizma. Istu večer Bero se, po Sanaderovom nalogu, morao vratiti da bi dobio nogom u guzicu. Divljanje navijača danas je priča koja ne zanima nikoga, i tako će biti do idućeg Praga. Sada su svi zgroženi ubojstvom u središtu Zagreba. Jadranka Kosor poručuje da Vlada objavljuje rat mafiji. Pa moja Jaco što ste čekali do sada? Iz dana u dan gomilaju se teška kaznena djela, od gospodarskog kriminala do razbojništava i ubojstava. Dovoljno je pročitati novine, s vremena na vrijeme, da bi se shvatilo što se događa. Ali to nije dovoljno – potrebno je da netko ispali dva metka u glavu 25-ogodišnje djevojke da bi se Vlada trgnula. Da bi Jadranka Kosor objavila rat mafiji a Lovrinka, Rončević i Benko otišli tamo gdje su trebali prije nekoliko godina – u ropotarnicu povijesti.

Korak drugi: “Padaju glave”

Berislav Rončević – zanimanje: bivši ministar unutarnjih poslova.

Jučer sam oprao ministra Rončevića posljednji put. Od danas ću “prati” građana Beru, smiješnog tipa kojemu će “partija” već pronaći nekakvo unosno mjesto (a ni neki nadzorni odbor ne bi škodio). Rekao bih da je tužno to što premijer u ovakvoj situaciji mora nalagati ministru unutarnjih poslova da prekine svoj službeni put i vrati se u zemlju, a još tužnije to što ga premijer smjenjuje umjesto da ovaj podnese ostavku ili barem “stavi mandat na raspolaganje”. Rekao bih to, da kod nas postoji politička i moralna, osobna odgovornost. Ovako ću samo na trenutak pomisliti, kako bi bilo da imamo ministre koji misle svojom glavom I koji su u stanju nešto napraviti bez naloga ili odobrenja doktora Ive. Rončević je trebao izletjeti iz svoje fotelje odavno, skupa sa Marijanom Benkom.

Marijan Benko – zanimanje: bivši ravnatelj policije.

Benko je na mjesto ravnatelja stigao na izravni poziv vrlog nam premijera Sanadera, još za vrijeme nikad prežaljenog ministra Jubitoa. Pratila ga je reputacija stručnjaka. Danas ga se dr. Ivo odrekao bez ikakvih problema. Tako se nastavlja trend smjena čelnih ljudi u policiji koji traje još od odlaska ministra Milinarića, negdje tamo 2006. godine. Nije potrebno imati doktorat iz kvantne mehanike da zaključimo kako je riječ o promašenoj kadrovskoj politici. Na čelo unutarnjih poslova dolazili su podobni, poslušni i zalužni. Čast izuzecima koji su bili (i još uvijek jesu) sputani ovim prethodnima. Benkov najveći “uspjeh” je učinkovita policija koja mlati klince koji zapale baklju na Plesu ili joint u kvartovskom parkiću. S druge strane ni jednoj “krupnoj ribi” nije zafalila škgra ili (ne daj Bože rep).

Ana Lovrin – zanimanje: (hvala Bogu) bivša ministrica pravosuđa

Kako je ova diplomirala nikome u Hrvatskoj nije jasno. Zla baba, koja nema pojma o pravosuđu, pravnom poretku Republike Hrvatske, javnom nastupu, ophođenju uopće... itd. Kolege ministri iz EU su je ismijali a njeno poznavanje problematike pravosuđa jednako je mojem poznavanju sezone lova gnuova. Dakle nikakvo. Više je Vesna Škare-Ožbolt napravila u mjesec dana nego Lovrinka u dva mandata. SRAMOTA!!! Ali to smo ionako znali već dulje vrijeme... ili ipak nismo... aaaaa? Najveće postugnuće – otvorenje striptiz bara u Zadru.

Korak treći: „Ples po leševima“

U cijeloj priči samo je jedna osoba izašla kao pobjednik. To je dr. Ivo Sanader, koji je uspio okupirati sve naslovnice dnevnih tiskovina. Pitam vas zašto??? Što je to on učinio? “Smijenio” ministre (koje je sam postavio)? Najavio “odlučnu” borbu protvi “mafije”? Prodavao maglu (u čemu ima višegodišnju tradiciju)? Sramotno je da naš premijer (ili bilo koji političar) koristi nečiju tragediju za gomilanje političkih (a)poena. Tim više što je prije koji mjesec grmio o sigurnoj situaciji u Zagrebu. Sorry Ivo, ali Ivana Hodak je dokaz suprotnom. Tvoji spin-doktori zavrtili su još jednu priču i opet si ugrabio sve naslovnice. Najdalje je otišao ulizički Jutarnji list koji zahvaljuje vrlom nam Sanaderu što je "konačno postavio ljude koji se mogu obračunati s mafijom", Sorry Ivo, ali di si bija kad je grmilo. Sad se praviš lud i pametan u isto vrijeme. E pa ne bu išlo!

I dalje mažeš oči narodu I sramotiš nas. ‘ajde, lako za nas koji nismo glasali za tebe. Ali gdje je odgovornost prem tvojim biračima. Kada ćeš isplatiti dug koji te debelo stišće i pokazati svoje pravo lice Hrvaticama i Hrvatima. Lice oholog samodopadnika i licemjera koji stvara svoje naslovnice na lešu jedne 25-ogodišnjakinje.

Image Hosted by ImageShack.us


E pa dr. Ivo, ako je i od tebe – debelo je previše! Srami se!!!


Mao Tze

- 17:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.