29

četvrtak

svibanj

2014

DIY osvježivač prostora

Znam, znam, ovaj ste malo morali i čekati...sad, da li se isplatilo, sami ćete procijeniti ;)

Malo sam zaglavila radeći oblak (nemam HAARP za kućnu upotrebu, od gline radim oblake), nisam imala mogućnost prebaciti fotke na komp (a glupo mi objavit post bez njih), slabo ovih dana stojim sa slobodnim vremenom, i iako sam napravila novu turu osvježivača, nikako nać pola sata za post. Što je dvadeset pet minuta više no što treba za osvježivače ;)

Prvo varijanta sa sodom bikarbonom - primjetili ste da baš volim sodu, jelde? :D
Nije to neobično, ima bezbroj primjena i vrlo je učinkovita, svako malo iščačkam na netu neku novu ideju i uvijek budem zadovoljna rezultatom. Moje oduševljenje sodom je krenulo baš sa ovim "receptom", a na vama je da iskušate neke nove varijante.
Dakle, djelotovoran osvježivač kante za smeće - jedna žlica sode, na nju dvije-tri kapi nekog eteričnog ulja i gotovo. Soda upija neugodne mirise, ulje hlapi i ispušta ugodne mirise.
Isto se može primjeniti i u ormariću za cipele - žlicu dvije u kakvu staklenku, par kapi eteričnog ulja, probušite poklopac ili nategnite preko celofan, zavežite, probušite. Povremeno protresite. Traje duuugo.
Slobodno ubacite u frižider, oprostite, hladnjak, jednu takvu teglicu, čašu, šalicu, nemojte poklopiti. Nemam običaj korisiti eterična ulja u frižideru, ovaj, hladnjaku, al možda ne bi smetao neki jestiv miris.

Na veš mašini, izvinjavam se, perilici rublja može i kičasto - neukusna verzija sa šljokicama (znam, znam, al šta ću kad sam ko svraka :D)



Ako volite til i mašne...i šljokice...



...a ako imate kakvih suhih cvjetića, naprimjer lavande, može biti samo bolje od ovog ;)

Ok, dosta o sodi.

Vas sigurno zanimaju ovi:


Znala sam :)

Trebati će vam:
- paketić želatine u prahu (ovaj put sam koristila crvenu, al može i prozirna)
- voda, četiri žlice hladne + cca tri decilitra vruće vode
- žlica soli - obavezno, da vam se ne uhvati plijesan na osvježivač
- teglice neke, sa poklopcima (duže traju ako ih poklopite kad nisu nepohodni)
- eterična ulja (izbor ovisi o namjeni, o tome nešto kasnije), 5 - 30 kapi, ovisno o veličini teglice i željenom intenzitetu mirisa
- prehrambena boja, ali nije nužna



Istresete želatinu u neku posudu, dodate četiri žlice hladne vode, ostavite par minuta da nabuburi.
U međuvremenu stavite grijati onih tri decilitra, kad se pošteno zagrije prelijte preko želatine, ubacite sol, promiješajte.



U teglice nakapajte eterična ulja, dodajte prehrambenu boju (ako želite). U mom slučaju ljubičaste su sa lavandom, za laku noć, prije spavanja skinem poklopac i zaista divno opušta, crvene su sa metvicom - negdje sam čitala da je pauci ne vole, a ja ne volim ubijat pauke ništa više no što volim skupljat paučinu, narančasta je "kuhinjska", pogodite na što ta miriše...

Sad vam ostaje uliti želatinu u teglice, promiješati sadržaj i čekati da se sve to fino ohladi i stisne.
Par sati kasnije imate svoje vlastite osvježivače, i to gel varijantu.
Izgledaju slatko, mirišu kako vi želite, nemaju u sebi nikakve kancerogene spojeve za razliku od kupovnih i koštaju zaista malo.



Oh, ako vam se malo zapjene, a smeta vam to...



...možete ih malo našpricati alkoholom ;)


Možete pokloniti mami jedan, biti će oduševljena, iako će vas pitati još nakon što ovaj ishlapi...prijateljici neki u mini teglici za u torbu, u aromaterapijske svrhe, pa ga može njuškati kad je pod stresom, sebi iskombinirate za kupaonu, može i u ormarić za cipele, zašto ne...

Dragi moji, sad je na vama red. Lako je sejvat recepte i dodavat na tu du list, valja nešto od toga i isprobat. A ovaj vam je dušu dao za prvo DIY iskustvo. ak i ako nikad prije niste koristili želatinu i čini vam se komplicirano. Nije, ma zbilja nije :)

Oznake: DIY osvježivač prostora, mirisni gel

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.