Otkucaj

ponedjeljak, 16.01.2006.

Jedna Velika Opsesija...

Ovako, ako netko čita, ne želim da svi budemo laici, pa ću ja napraviti jedno predavanje o modernoj klasičnoj glazbi.

Kao prvo, klasična glazba nije sva ista, ima mnogo skupina koje se dijele kroz razdoblja (npr. barokna, renesansna, klasicistička...), druge podjele su prema skladateljima, koji pak inkorporiraju određeni stil, harmonije, način izvedbe....

Recimo, najpoznatiji , Mozart (meni iskreno ide na jetra i bubrege) je koristio samo ljestvice (kao neki obrazovani blueser) dok je recimo Čajkovski bio prvi koji je koristio narodnu muziku (da doslovno glazbu približi narodu), tu je bio i Bethoveen koji je na samom početku "karijere" stvarao jako tonalnu, a na kraju disonantnu, tj. atonalnu glazbu (to ne znači da je ona zvučala loše, već da su bile čudne kombinacije tonova), dok je Stravinski u modernoj klasici to potegnuo još dalje koristeći velike atonalnosti kao u većini rane jazz glazbe (u početku se jazz svirao samo po sluhu dok nisu došli ambiciozniji s idejom da orkestriraju i tu glazbu).

Da spomenem meni najdraže popularne klasičare; Debussy, Satie, Šostakovič, Chopin (malo sladunjavo, ali svejedno...) i koncerti za soliste od Čajkovskog (onaj klišej "Piano Concerto u Bb-molu" je Legendaran).

U Americi se krajem 19-tog i početkom 20-tog stoljeća pojavio veliki glazbeni đumbus gdje se izmješala Irska narodna, Afrički ritmovi, Europska klasična i Francuska marš glazba. Tak su nastali počeci jazza, ali ti "glazbenici" su bili smotani, pa nisu ni zapisivali note , neg samo improvizirali- tu je bila čar, ljudi su prihvatili atonalnosti i prihvatili, kao i u likovnoj umjetnosti, prvo impresiju pa onda ekspresiju kroz glazbu... Jazz je zasnovan na izražaju, kasnije se razvio u prekrasnu klubsku glazbu, ali kroz 30-te doživio pad jer je postao "popularka" i izgubio kvalitetu. (U 40-ima i 50-ima ima čak i najboljeg jazza, ali to je druga priča...)

Tu se javlja Debussy, koji je i nekoliko godina prije jazza imao ideju o razvijanju izražajne glazbe, svojstvene mozgu, i dekodiranju, bez ograničenja ritma i teme, s improvizacijom... O njemu ću kasnije, jer ovaj post postaje predugačak, a ja se malo profesorasujem (?), pa dotle možete pročitati o njemu preko linka na desno.
- 22:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>