Recenzija albuma/DVD-a 'Sticky & Sweet' od Soundguardian

Glazbeni portal SoundGuardian je objavio recenziju Madonninog DVD-a i live albuma 'Sticky & Sweet'. U nastavku pročitajte cijelu recenziju od urednika Ivana Glazera i označeni su vrhunci koncerta po njegovom mišljenju.

Ona je jedna i jedina. Ali i ona stari. Njena komercijalnost se sa svakom fizičkom godinom sve više smanjuje i financijskom umu kakav Kraljica posjeduje preostaje jedino zgrnuti maksimalnu količinu novca koja se zgrnuti može. Zato svaki album prati turneja. Zato svaku turneju prati live album i DVD.

Tako je i sa posljednjom turnejom. Iako je pokušati zaraditi još na turneji koja je ionako najunosnija turneja nekog solo izvođača uopće traženje kruha preko pogače, Madonna je za Sticky & Sweet Tour u Buenos Airesu snimila izvrstan DVD i manje zanimljiv CD. Pljuska je to onima koji nisu bili ni na jednom koncertu megalomanske turneje, a istovremeno i krasna uspomena onima koji su išli Kraljici u pohode.

DVD je uistinu izvrstan prikaz svega što se zbivalo tijekom dvije večeri u Buenos Airesu. Madonna uistinu zna svoj posao. Iako bi se mogla prigovoriti mehaniziranost i manjak spontanosti, ovakav show se ne vidi svaki dan. Ne može se reći da je toliko pjevački interesantan (ali od Madonne glas više ni ne očekujemo) koliko je to napad pop kulture na sva osjetila. Svaka sekunda ovih nastupa pršti detaljima na temelju kojih se može zaključiti da ih vodi osoba iznimne inteligencije, znanja i suosjećanja. Iako je Madonna na trenutke prevulgarna, na scene Kusturičinog Doma za vešanje dok pjeva You Must Love Me kao i na nevjerojatno dobro sviranje Panterine A New Level u sklopu Hung Upa morate osjetiti potrebu za skidanjem kape uz duboki naklon.

CD je, nažalost, manje zanimljiv. U prvom redu zbog uistinu nelogičnog odabira pjesama. Nije jasno zašto je Madonna stavila toliko pjesama s Hard Candyja ako su za turneju napravljeni na njima napravljeni tek minimalni zahvati. Isto tako, audio verzija Get Stupid bez impresivnog videa koji ju prati ne znači baš ništa. No, zato su stare pjesme izvrsno presvučene u nova ruha. U prvom redu se to odnosi na modernizirani Human Nature, ciganski La Isla Bonita te techno Like A Prayer. Dokaz je to da godine možda nagrizaju Madonnino tijelo, ali ne i kreativnost.

Pošto dolazi u kompletu s DVD-om, CD ne možete izbjeći. Nije da morate/trebate, ali DVD je superiorniji. Logično je to, ipak je to Madonna, glazba je uvijek samo malen dio onoga što se nudi.


Autor: Ivan Glazer
Ocjena: 4/5

Izvođač - Madonna
Naziv albuma - Sticky & Sweet Tour
Izdavač - Warner Bros. / Dancing Bear

Producenti - Madonna, Guy Oseary i Nicola Doring
Redatelj - Nathan Rissman
Datum objave - 26.3.2010.
Snimano - 4. prosinac 2008 i 7. Prosinac 2008
Posebna napomena - Standardno izdanje s jednim diskom

Popis pjesama

CD
01. Candy Shop Medley
02. Beat Goes On Medley feat. Kanye West
03. Human Nature
04. Vogue 2008
05. She's Not Me
06. Music 2008
07. Devil Wouldn't Recognize You
08. Spanish Lesson
09. La Isla Bonita 2008
10. You Must Love Me
11. Get Stupid Medley
12. Like A Prayer 2008
13. Give It 2 Me

DVD
01. Intro: The Sweet Machine
02. Candy Shop Medley
03. Beat Goes On Medley feat. Kanye West
04. Human Nature
05. Vogue 2008
06. Die Another Day 2008
07. Into The Groove 2008
08. Heartbeat
09. Borderline
10. She's Not Me
11. Music 2008
12. Rain/Here Comes The Rain Again
13. Devil Wouldn't Recognize You
14. Spanish Lesson
15. Miles Away
16. La Isla Bonita Medley
17. Me Darava/Doli Doli
18. You Must Love Me
19. Don't Cry For Me Argentina
20. Get Stupid Medley
21. 4 Minutes feat. Justin Timberlake and Timbaland
22. Like A Prayer 2008
23. Ray Of Light
24. Like A Virgin
25. Hung Up Medley
26. Give It 2 Me

21.04.2010. · Ostavi komentar (0) · Isprintaj · #