Made in Holland

08.06.2006., četvrtak

Ola

Napokon se vrijeme proljepsalo. Nakon desetak hladnih i tmurnih dana izgleda da nas ceka jedan pravi tropski udar. Za vikend bi trebalo da bude tridesetak stepeni, sto je jednako vrucinama od 40 na jugu Evrope. Ovdje je naime velika vlaga, pa se gusimo vec na trideset.

Raspolozenje se naravno automatski popravlja i sve izgleda svjetlije i ljepse. Sutra pocinje svjetsko prvenstvo pa cu kao i vecina narednih mjesec dana biti prikovan za TV. Odbrojavanje do godisnjeg ce nekako brze ici uz fudbalska uzbudjenja. Primjecujem da sam se umorio od ove ravnice i da jedva cekam da se spustim na jug u planine, na mora i rijeke. Da osjetim opet okus one prave hrane, da osjetim mirise o kojima ovdje samo mogu da sanjam, da se podsjetim sta je to pravo plavo more!

Na poslu je recimo sve pod kontrolom. Porodice koje posjecujem ne prave neke pizdarije, problemi nisu tako strasni kao u Amsterdamu. Primjecujem da se i dalje nerviram zbog birokracije i papirologije u ovome sistemu. Nevjerovatno je da i pored velikog broja organizacija koje pomazu mladima i roditeljima, da su liste cekanja ogromne, da razne discipline ne rade skupa nego svak za sebe. Tj. Da svi vide da je nesto trulo u drzavi Danskoj no kao da niko ne zeli da promijeni postojece stanje. I pored toga sto se svi manje vise zalena iste stvari…kao da ljudi biraju postojecu posranu sigurnost umjesto neke nove nesigurnosti(novog sistema rada) koja bi svima donijela boljitak. Ne znam, sve cesce pomislim kako sve ove organizacije postoje same radi sebe a ne radi klijenata…

Inace jedna od udarnih vijesti zadnjih dana je ta da je prema nekoj istrazi 10% holandeza rasisticki nastrojena a da jedna trecina ima jako negativno misljenje prema strancima. Obradovao sam se ovim ciframa jer su holandezi napokon poceli da govore ono sto vec odavno misle…pokazali su svoje pravo lice, i da su sve one tkz. slobode, kurve, droge i istospolne zajednice samo maska za njihovu neobrazovanost, kratkovidnost, xenofobiju i netrepeljivost.

- 12:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi