Luka Šarić

četvrtak, 24.12.2009.

Karlovačka rugla


Karlovac je lijepi grad s četiri rijeke, mnogo zelenih površina, slapova i ostalih ljepota. No Karlovac također sadrži ogromne ruševine na veoma eksponiranim mjestima, koje bitno nagrđuju izgled grada. Većinom je riječ o vojnim objektima, jer Karlovac je uvijek bio vojni grad, a u samom gradu i okolici postoji čak više od 20 vojarni, od kojih je mnogo ili napušteno, ili su neobnovljene pretvorene u skladišta (poput one uz Karlovačku pivovaru).
Od svih tih vojarni ona koja najviše bode u oči bez sumnje je vojarna na Trgu bana Jelačića koji se nalazi u samom centru stare karlovačke povijesne jezgre. Vojarna je velika dvokatnica koja direktno gleda na trg i nalazi se nasuprot najveće crkve u gradu. Potpuno je napuštena i prije je bila zabarikadirana, no unatrag zadnjih nekoliko godina u nju se može slobodno ući te je postala stratište beskućnika. Mnogi pozivi i prijedlozi za obnovu do sada nisu urodili plodom i ova zgrada s mnogo potencijala je i dalje u stanju u kakvom je bila nakon završetka rata. U neposrednoj blizini još je jedna devastirana zgrada koja je doduše ipak vidjela malo obnove te se od nedavno djelomično koristi, također bivša vojarna. Pored same vojarne je dugo bila ruševina pravoslavne crkve, koja je nedavno ipak potpuno srušena i nanovo izgrađena. Sa stražnje strane spomenute vojarne prostire se popularno zvana «kineska četvrt», mali kvart koji je vjerojatno najgori dio grada, s velikim brojem napuštenih kuća u ruševnom stanju, iako se situacija polako poboljšava u usporedbi sa stanjem 10 godina prije. Na rubu kineske četvrti (čije ime nema nikakve veze s Kinezima) nalazi se opet još jedna velika napuštena vojarna, no ova je daleko od pogleda građana. S još jednom drugom rubu kineske četvrti TAKOĐER je vojni objekt, koji je srećom prenamijenjen i sada služi kao zgrada fakulteta. Sve ove ruševine su na vrlo malom području unutar karlovačke povijesne jezgre i sve se mogu obići unutar 5 minuta.

No definitivno najveće karlovačko ruglo je «novi stari» hotel Korana, ogromna zgrada od pet katova koja se nalazi na samoj obali predivne rijeke Korane, omiljenog ljetnog kupališta Karlovčana. Devastiran i napušten u ratu, ova pusta zgrada od koje je ostao samo beton i razbijeno staklo doslovno bode u oči ako ste igdje u blizini rijeke Korane, i svi se slažu da je krajnje vrijeme da se sruši pošto je očito u užasnom stanju i mali su izgledi da bi mogao biti obnovljen. Danas služi samo kao toranj za antene, jedan krajnji dio zgrade je jedini u stalnoj upotrebi kao kafić, a s druge strane se u ruševnoj prostoriji povremeno održavaju koncerti s elektronskom glazbom. Rješavanje statusa ove zgrade trebao bi biti najveći prioritet gradskog urbanog planiranja.

- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.