Luka Šarić

srijeda, 16.12.2009.

Muzej suvremene umjetnosti


Nova, (pre)dugo očekivana zgrada Muzeja suvremene umjetnosti napokon je otvorena 11. prosinca uz prisutnost brojnih poznatih političara i umjetnika. Tako je «ona zgrada» ograđena i u vječnoj izgradnji na jednoj od najprometnijih zagrebačkih prometnica napokon postala jedna od glavnih kulturnih jezgri u zemlji. Naime, riječ je o vjerojatno najvažnijem kulturnom projektu u Zagrebu i Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina. Smješten u Novom Zagrebu preko puta zgrade INA-e i shopping centra Avenue Mall, novi dom MSU-a krase brojni superlativi, među kojima i titula najveće i najskuplje muzejske kuće u Hrvatskoj.
Sama zgrada impozantna je moderna građevina koja privlači pozornost svojom neobičnom pojavom, kao i ogromnim LED ekranom koji se proteže cijelom jednom stranom zgrade. Ova zgrada raspolaže s više od 6000 kvadratnih metara izložbenog prostora, a osim muzejskog prostora u sklopu građevine se također nalaze čitaonice, kafić, restoran i muzejski dućan. Sama muzejska zbirka broji više od 12000 domaćih i stranih djela unatrag 60 godina, od kojih je 600 izabrano za prvi postav muzeja pod imenom «Zbirke u pokretu». Tako se sada po osnovnoj cijeni od 30kn po osobi mogu razgledati brojna veoma raznolika djela, od apstraktnih i erotičnih slika i fotografija, do različitih skulptura, optičkih iluzija i multimedijalnih instalacija. Tu je također i nezaobilazni dvostruki Holerov tobogan visok 17 metara.
Nova zgrada Muzeja suvremene umjetnosti opravdano se može smatrati velikim i važnim kulturnim doprinosom Zagrebu i Hrvatskoj.


- 21:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.