Luka Šarić

subota, 12.12.2009.

Dugo najavljivana izložba napokon otvorena!


Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu 8. je prosinca otvorio dugo očekivanu izložbu pod nazivom «Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja», te će posjetitelji za 30 kuna biti u mogućnosti razgledati izložena djela do 31. siječnja 2010. godine. U sklopu izložbe nalazi se oko 700 likovnih djela raznih Hrvatskih i svjetskih autora, od kojih je dakako najslavniji Rembrandt čija su dva djela izložena (jedno od njih je autoportret). Ovo je prvi put da su nakon devedeset godina postojanja napokon široj javnosti predstavljena djela sadržana u grafičkoj zbirci Nacionalne sveučilišne knjižnice koja je osnovana još davne 1919. godine.

Uz autore navedene u naslovu tu su i djela autora Oskara Kokoschke, Andyja Warhola, Martina Rote Kolunića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Andrije Medulića Schiavonca, Ljube Babića, Vlahe Bukovca, Mencija Clementa Crnčića i drugih. Prvi i većinski dio izložbe sastoji se od crteža i skica olovkom u razdoblju od 16. do 20. stoljeća, no u izložbu također spada dio moderne i apstraktne umjetnosti iz druge polovice 20. stoljeća, u sklopu kojega se mogu naći i razglednice, stripovi, plakati i ovitci knjiga.

Ova dugo očekivana izložba koja se reklamira još od ljeta svakako je previše vrijedna da bi se propustila, pruža fascinantno putovanje kroz vrijeme unatrag posljednjih pet stoljeća, uvid u ljude, građevine i naselja tih doba, kao i uvid u tehnički i umjetnički doista fascinantna likovna djela. No ova izložba je samo dio ogromne grafičke zbirke NSB-a koja sadrži preko dvjesto tisuća predmeta iz proteklih šest stoljeća, te se možemo nadati da ćemo u budućnosti moći vidjeti i neka druga u ovoj izložbi neizložena djela.






- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.