Gornji se zeleni sloj kore od lubenice odstranjuje oštrim nožem, tako da ostaje samo bijeli sloj. Ovako očišćena se sječe na komade veličine 2×2 cm. ili u raznim oblicima .Tako se isječeni komadi lubenice stave u veliku zdjelu za kuhanje, naliju se hladnom vodom i ostave desetak minuta da uzavriju. Zatim se ta voda izbacuje i nalijeva se nova hladna voda. Ovako se postupak ponavlja 6-8 puta da bi se na kraju komadići lubenice dobro iscijedili od vode.
U drugoj se posudi zasebno stavlja šećer sa hladnom vodom i ukuhava se dovoljno gusti šerbet.Komadići lubenice se pažljivo stavljaju u šerbet i polako se kuhaju. Dodaju se šipke vanile, karanfilići i na šnite isječeni limun i sve zajedno se kuha još 20-tak minuta.Kad je slatko gotovo, makne se sa vatre i pokrije vlažnom krpom da odstoji oko 12 sati. I sipa se u tegle.Probajte.
|