Livno: Intezivne istrage za ratne zločine
[ # ]


Županijsko tužiteljstvo u Livnu uskoro će procesuirati nove slučajeve za ratne zločine, a riječ je o predmetima koji su trenutačno u fazi istrage i koji su zbog svoje osjetljivosti i težine proslijeđeni Tužiteljstvu BiH, javlja dopisnik NINA-e.

Prema dostupnim informacijama, radi se o tri predmeta kojima je obuhvaćeno dvadesetak osoba s područja Hercegbosanske županije koje će svoje sudjelovanje u proteklom ratu morati dokazivati pred Županijskim tužiteljstvom u Livnu jer postoje indicije da su odgovorni ili su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Izvor koji je želio ostati anoniman potvrdio je za agenciju NINA da je za ratne zločine na području HBŽ-a osumnjičeno više od stotinu osoba svrstanih u 18 zasebnih predmeta koji su kategorizirani tako da se u kategoriji „A“ vodi jedan predmet, u kategoriji „B“ desetak, kategoriji „C“ pet –šest, a ima i određen broj predmeta koji se ne mogu svrstati ni u jednu od tih kategorija.

Kad je riječ o nacionalnoj strukturi osumnjičenih za ratne zločine, isti izvor potvrdio je da će istragom biti obuhvaćeno oko 60 posto Hrvata, a ostalo su osobe srpske nacionalnosti, dok je najmanji broj osumnjičenih Bošnjaka. Zbog zabrana koje ima od Tužiteljstva BiH i Haaškog suda glavni županijski tužitelj u Livnu Milorad Barašin nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti, ali je priznao da se provode intenzivne istrage, te da se uskoro može očekivati podizanje novih optužnica za ratne zločine počinjene na području HBŽ-a.

Inače, Županijsko tužiteljstvo u Livnu dosad je procesuiralo dva slučaja ratnih zločina. Krajem 2004. za ratni zločin u Mokronogama kod Tomislavgrada Županijski sud u Livnu na kaznu zatvora od 15 godina, koju je Vrhovni sud FBiH potvrdio, osuđen je Ivan Baković iz Tomislavgrada koji se nalazi na izdržavanju kazne u KPZ-u Zenica, a koncem ožujka ove godine na kaznu zatvora od osam godina nepravomoćno je osuđen Pero Radić iz Glamoča, koji se nalazi u pritvoru u KPZ-u Mostar.

01.05.2006. ...17:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv