Hercegovci tajkuni ili sirotinja!

21.04.2006.

Polarizacija među mostarskim, hercegovačkim i bosanskohercegovačkim društvom na dva sloja - bogate i siromašne sve je naglašenija, dok je srednji sloj neprepoznatljiv.
''Na jednoj strani je manjina sve bogatijih, a na drugoj strani većina bosanskohercegovačkog društva koje sve više siromaši i u kojem je veći postotak onih koji padaju ispod elementarne biološke egzistencije. Definitivno vlada polarizacija, a što se, pak, tiče srednjeg sloja, mislim da nema nikakve šanse u sljedećih petnaest godina'', rekao je poznati mostarski sociolog i sveučilišni profesor Slavo Kukić.
Prema njegovu mišljenju, postojeći srednji sloj, kojem proriče nestanak, neće se pretvoriti u sloj bogatih.

''Sloj bogatih nije stvoren iz srednjeg sloja, nego iz različite vrste prije svega ratnih profitera, a onda i poslijeratnih koji, mjereći svjetskim standardima, nemaju nikakve veze sa srednjim slojem'', objasnio je Kukić dodavši kako je veoma mali postotak onih koji su opravdano bogati.

Prema njegovim riječima, takvih je u promilima, a potječu iz reda onih koji su se privatnim biznisom bavili i u prijeratnim vremenima.

Srednji sloj je, prema Kukićevim riječima, neprepoznatljiv.

''Primjerice, ja bih prema svim svjetskim standardima trebao spadati u srednji društveni sloj. Po mom stvarnom socijalnom statusu uopće se na nalazim tamo. Dapače, bliži sam onim socijalno ugroženima. Govorim metaforički podrazumijevajući pod sobom sveučilišnog nastavnika koji radi za plaću, a koji više naginje socijalno ugroženima'', istaknuo je Kukić dodavši da će se to stanje u bližoj budućnosti samo pogoršavati.

''U Bosni i Hercegovini kao društvu kult rada je potpuno eliminiran. Pogledajte tko su idoli mladih. Nisu to oni koji zarađuju na svome radu, nego oni koji su se ‘snašli’ preko noći. Njihov idol nije stvarati, nego kockati, dakle, sve ono što je obilježje društava koja su u ambijentu permanentne krize'', zaključio je Kukić te dodao da sve dotle dok su spomenute vrijednosti glavne, a ne kult rada, teško će se pojaviti srednji sloj.

(Dnevni list/Bljesak)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.