Livno domaćin za 2000 glazbenika

20.04.2006.

LIVNO - U nedjelju, 23. travnja, koncertom učenika mjesne Osnovne glazbene škole «Franjo Vilhar» u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu bit će otvoreno 9. natjecanje učenika i studenata glazbe s područja Federacije BiH. Ovaj petodnevni glazbeni događaj okupit će više od 2.000 natjecatelja iz 33 glazbene škole i tri akademije. Svi koncerti bit će javni, a ulaznice se neće naplaćivati. «Prvi put i učenici iz 11 hrvatskih škola sudjelovat će na ovom natjecanju, što nam je posebno drago», rekao je Berislav Džaja, ravnatelj Osnovne glazbene škole «Franjo Vilhar», koju će predstavljati 49 učenika, četiri ansambla i pjevački zbor.

Nedovoljno smještajnog prostora

Ogroman problem predstavljao je smještaj tolikog broja učenika i njihovih pratitelja. Naime, mjesni smještajni kapaciteti, ali ni oni u susjednim gradovima, ne mogu primiti ni polovicu očekivanih glazbenih gostiju pa su se gosti morali snalaziti sami. «Kada smo shvatili da je nemoguće organizirano osigurati smještaj naših gostiju, prepustili smo ih da se sami snalaze. Tako će se jedan dio smjestiti u hotele i motele po cijeloj Hercegbosanskoj županiji, drugi u privatni smještaj ili kako se već snađu», objasnio je Džaja. Za ovu priliku uređena je i dvorana Narodnog sveučilišta, instalirana je potpuno nova rasvjeta i na pozornicu je postavljen koncertni glasovir. Pjevat će se i svirati u još dvije dvorane hotela Park i dvije dvorane livanjske župe zahvaljujući njezinu čelniku fra Marku Geli. Tiskana je i podeblja brošura s detaljnim redoslijedom i mjestom održavanja svih koncerata.

Dvadeset godina postojanja glazbene škole

«Zanimljivo je da na dan početka natjecanja i livanjska glazbena škola slavi 20 godina postojanja, tako da će uvodni koncert biti i rođendanski. Na njemu će se podijeliti zahvalnice svim učenicima i profesorima koji su na bilo koji način promovirali našu školu», naglasio je Džaja. Od sljedeće godine ovo natjecanje trebalo bi prerasti u državno, naime, očekuje se priključenje glazbenih škola i akademija s područja RS-a.
M. S.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.