Borjana Krišto na suđenju u slučaju "Livno bus"

13.04.2006.

Pred tročlanim vijećem Općinskog suda u Livnu, kojim predsjeda sudac Veljko Kreić, u srijedu je nastavljen glavni pretres u sklopu obnovljenog postupka protiv vlasnika i direktora poduzeća «Livno-bus»Ilije Čečure i njegova ortaka Žarka Vidovića, koje optužnica Županijskog tužiteljstva tereti za nezakonite radnje u procesu dokapitalizacije tog bivšeg društvenog poduzeća, javlja dopisnik NINA-e.

U protekla tri dana iskaze su dala šestorica svjedoka obrane i dva svjedoka optužbe, među kojima i aktualna ministrica pravosuđa Federacije BiH Borjana Krišto, koja je u vrijeme dokapitalizacije Livno-busa bila pravnica i član Upravnog odbora tog poduzeća, zatim Mate Franjičević, aktualni predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda federalnog Parlamenta i tadašnji predsjednik UO Livno-busa, te Miroslav Perković i Stipe Penić, članovi UO poduzeća u vrijeme dokapitalizacije.

U svom iskazu u svojstvu svjedoka, ministrica Krišto, koja je 1998. potpisala ugovor o dokapitalizaciji, izjavila je kako se tomu žestoko protivila, ali da su joj kazali kako to mora uraditi član UO-a s visokom stručnom spremom, što je ona i učinila ne sumnjajući u zakonitost ugovora.

Istaknula je da se energično protivila nekim odlukama, a posebno odluci o polaganju depozita u Glumina banku, pa njegovu žurnom podizanju s računa Li-busa i prebacivanju na račune tvrtki «Li granit» i «Miha», jer za to, kako je kazala, nisu postojale odluke UO-a, radi čega je te financijske transakcije smatrala nezakonitim.

U nastavku glavnog pretresa, koji je počeo 10. travnja, danas će pred vijećem Općinskog suda iskaze dati sudski vještak financijske struke Mate Anić iz Travnika i Jakov Kaselj, voditelj financijske službe u Livno-busu, a okončanje ovog sudskog postupka očekuje se sljedećeg tjedna, kada će biti izrečena i nepravomoćna prvostupanjska presuda.

(NINA) nv

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.