Za prestanak pušenja nagrada 10.000 dolara

10.04.2006.

Institut za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu pokrenuo je međunarodnu kampanju prestanka pušenja "Napusti i pobijedi", koja će trajati četiri tjedna. "Za kampanju se do 2. svibnja mogu prijaviti sve osobe starije od 18 godina,...


SARAJEVO - Institut za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu pokrenuo je međunarodnu kampanju prestanka pušenja "Napusti i pobijedi", koja će trajati četiri tjedna.
"Za kampanju se do 2. svibnja mogu prijaviti sve osobe starije od 18 godina, s najmanje jednom godinom pušačkog staža, jakim motivom i čvrstom odlukom da prestanu pušiti. Očekujemo da nam pristigne najmanje 400 do 500 prijava za učešće u kampanji. Dokazano je da je pet do 25 osoba, koje su bile uključene u kampanju u BiH, definitivno prestalo pušiti", kazala je za Nezavisne novine prof. dr Ajnija Omanić, predsjednik Udruženja "Trezvenost" i nacionalni koordinator za borbu protiv pušenja u BiH.
On je istakao da na ovaj način žele da promoviraju zdrav stil življenja. "Ovim ljudima pružit ćemo mogućnost da za četiri nedjelje prestanu pušiti, a ako to uspiju mogu osvojiti izuzetno vrijedne novčane nagrade. Najuspješnijim nepušačima bit će dodijeljena supernagrada od 10.000 američkih dolara, te šest regionalnih nagrada od 2.500 dolara, kao i tri lokalne od 1.000, 500 i 300 KM. Lokalne nagrade bit će dodijeljene 31. svibnja na Međunarodni dan borbe protiv pušenja", dodala je Omanićeva.
Prema posljednjem istraživanju Centra za promociju zdravlja Medicinskog fakulteta u Sarajevu, više od 36 odsto građana koji puše duže od 15 godina ima svakodnevne tegobe srčanog žilnog sustava, dok 24 posto njih izražava simptome oštećenja disajnih puteva. Utvrđeno je da oko 12 posto pušača ima visok krvni pritisak, a 30 posto prekomjernu tjelesnu težinu. Rezultati istog istraživanja govore da čak 50 posto stanovništva konzumira više od 20 cigareta dnevno.

Internacionalnu kampanju o napuštanju pušačkih navika pokrenuli su Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Nacionalni institut za zdravstvenu zaštitu Finske i svjetski lideri za prevenciju pušenja.

Pincom.info

Petero livanjskih srednjoškolaca otputovalo u SAD


Petero učenika livanjskih srednjih škola jučer je otputovalo na jednomjesečni boravak u Sjedinjene Američke Države, gdje će posjetiti više gradova. Prema riječima voditeljice puta profesorice engleskog i njemačkog jezika Danijele Šeremet, putovanje i boravak u SAD-u organizira i financira američko Veleposlanstvo u BiH, a Livno je ove godine prvi put uključeno u taj projekt.
Na temelju aplikacija koje su podnijeli učenici Gimnazije, Ekonomske i Srednje strukovne škole, te intervjua koji su obavljeni u Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu, za putovanje u tu zemlju izabrano je četvero učenika Gimnazije i jedan Ekonomske škole.
Inače, ove godine na jednomjesečni boravak u SAD putuje ukupno petnaest učenika iz BiH, a osim petero Livnjaka ta iznimna čast pripala je istom broju srednjoškolaca iz Banjaluke i Zenice.
(NINA) nv


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.