Livnjacima sud, Duvnjacima zatvor

04.04.2006.

TOMISLAVGRAD - Zahtjev Federalnog ministarstva pravosuđa za gradnju zatvora u Tomislavgradu nije naišao na simpatije većine Tomislavgrađana. Eventualna gradnja zatvora u tom gradu samo je podgrijala «crv sumnje» koji je već neko vrijeme prisutan među građanstvom. Naime, kako prevladava mišljenje, većina građanstva sumnja u projekte koji se nude Tomislavgradu, dok Livno puno bolje prolazi.

Izgledno referendumsko izjašnjavanje

«Tomislavgradu nije ponuđeno ništa kvalitetno. Sjedište županijske vlade, županijskih uprava i zavoda je u Livnu. Nedavno je iz Tomislavgrada premješten i Županijski porezni ured kojem smo davali besplatne prostore, a sada u Livnu prostore plaćaju 5.000 maraka, dok smo mi, uz velike napore, odjel Poreznog ureda vratili u Tomislavgrad. Sve to navodi na zaključak da ima više negativnih, nego pozitivnih događanja, a to naše građane dovodi u sumnju», rekao je za naš list Zdravko Prka, načelnik općine Tomislavgrad. O gradnji zatvora u Tomislavgradu još će se raspravljati, tim više što su i vijećnici Općinskog vijeća podijeljenog mišljenja. O gradnji zatvora najviše će odlučivati Tomislavgrađani, jer planira se održavanje javnih tribina, radioemisija, a nije isključeno ni izjašnjavanje preko referenduma. «Zahtjev za gradnju zatvora nije od jučer, ali se Ministarstvo pravosuđa počelo žuriti. Zakon o kazneno popravnim ustanovama donijet je 1998. u kojem stoji da se osniva kazneno-popravna ustanova u Tomislavgradu. Ispostava ili odjel te kaznene ustanove je u Busovači, s tim što u Busovači već postoji taj odjel. Navodno da se vodi kao Kazneno-popravna ustanova Tomislavgrad, odjel Busovača. Zanimalo me je zbog čega se čekalo sedam godina ako je 1998. donesen zakon o utemeljenju. Prvi korak koji će se napraviti je pozvati ministricu i neke od njezinih pomoćnika zaduženih za tu problematiku, kao i određene stručnjake iz takvih ili sličnih ustanova koji će pojasniti i iznijeti više informacija da bi se stekla jasnija slika o toj ustanovi», pojasnio je načelnik Prka.

Besplatno zemljište za zatvor

Priči o zatvoru u Tomislavgradu i nakon javnih rasprava neće biti kraj. Naime, prema Prkinim riječima, iz resornog ministarstva očekuju da općina Tomislavgrad za gradnju zatvora besplatno ustupi zemljište. «Iako je naša općina površine skoro 1.000 četvornih metara, nije toliko bogata da bilo kome zemljište daje besplatno. Iz Ministarstva nastupaju «s visoka», naglasio je Prka, kako će se ako ipak dođe do gradnje zatvora, nastojati da to bude izvan grada, a istovremeno ne tako daleko da se ne može riješiti pitanje infrastrukture. U budućem kazneno-popravnom zavodu, jednostavnije, zatvoru otvorenog tipa, višegodišnje kazne bi izdržavali osuđenici s područja BiH. Međutim, otvaranje novih radnih mjesta i novo zapošljavanje zanemariva je činjenica jer se ipak radi o zatvoru, gdje, kako izgleda, Tomislavgrađani ne žele raditi. Ako rezultat referenduma bude «ne» zatvoru, resorno ministarstvo morat će iznaći novu lokaciju, ali i općinu koja će biti voljna zemljište za njegovu gradnju dati besplatno. V. Soldo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.