FTV najgledanija TV postaja u BiH

17.02.2006.

Najgledajnija televizija u BiH je FTV sa 34% glasova ispitanika, drugo mjesto zauzela je TV Pink BH koju je među tri svoja najčešće gledana TV kanala uvrstilo 30% građana, dok je na trećem mjestu BHT sa 26% poklonika, pokazuju rezultati istraživanja GfK BH - Centra za istraživanje tržišta, prenosi Index. Što se radio postaja tiče, lokalne radio stanice često imaju prednost pred regionalnim ili onima koje se čuju gotovo u cijeloj BiH.
Samo 2% ispitanika uopće ne gleda TV, dok ostalih 98% građana na raspolaganju imaju nekih 39 registriranih TV stanica, javnih i privatnih na području BiH, plus javne TV servise PBS, BHT1, FTV i RTRS.Istraživanje je potvrdilo činjenicu da je medijski prostor BiH još uvijek podijeljen po etničkim ključu. Po subjektivnim procjenama građana BiH, vidljivo je da su u područjima sa bošnjačkom većinom gledaniji FTV, BHT i OBN, u područjima sa hrvatskom većinom kanali sa hrvatskim predznakom (HRT1, HT2, HRT RTL i Nova TV), a u područjima sa srpskom većinom PINK BH, BN i RTRS. Ipak, treba također reći da većina ovih vodećih kanala ima svoju publiku u sve tri regije.
GfK BH je napravio anketu i o slušanosti radio stanica. Na raznini države, 15% građana odabire Radio BN kao najčešće slušanu radio stanicu i time je pozicioniraju na vrh ljestvice. Nakon toga Radio BN-a a potom slijedi jedan od javnih servisa, BH Radio 1 sa 13%, te Radio Big 1 sa 10%. Oko 22% građana uopće ne sluša radio, a onih skoro 80% slušatelja imaju izbor od preko 140 registriranih radio stanica (po podacima RAK-a) i tri javna servisa.Najveći broj radio stanica je lokalnog karaktera, pa podaci o slušanosti, ili subjektivnoj percepciji slušanosti, na nivou BiH za neke od njih nemaju značaja, a i oglašivači i marketinške agencije nešto drugačije pristupaju radiju kao mediju nego TV-u.
U prilog toj činjenici govori i podatak da 48% građana BiH kao najslušanije radio stanice bira neke druge, lokalne koje zasebno imaju manje od 2% subjektivno procijenjene slušanosti.
Bljesak.info

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.