Neće, po cijenu uskraćivanja telekomunikacijskih usluga!

15.02.2006.

Ovih dana na adrese korisnika telekomunikacijskih usluga Hrvatskih telekomunikacija Mostar stižu posljednji računi na kojima korisnici mogu birati: platiti, uz telefonske usluge, i RTV pristojbu u iznosu od 6 KM, ili tu pristojbu ne platiti.
Kada dobiju sljedeći račun sredinom veljače, to neće biti moguće razdvojiti, uz telefonske usluge morat će platiti i RTV pristojbu, jer to je sada zakonska odredba?!
Takvu odluku donijelo je Vijeće ministara i Parlamenti B i H. Znači li to da je do sada naplaćivanje RTV pristojbe bilo nezakonito? Pitanje je, uz to, jesu li tri telekomunikacijska operatera u B i H registrirana, po zakonu, naplaćivati i RTV pristojbu? Još je mnogo pitanja bez odgovora vezanih za naplaćivanje RTV pristojbe na ovaj način, a na koja bi korisnici usluga trebali dobiti odgovor ili razumno objašnjenje,
Podsjetimo: RTV pristojba pokušala se naplaćivati preko računa elektro distribucija, dakle, na računima za potrošenu el. energiju bio je i iznos za RTV pristojbu, ali korisnici su i tada mogli birati, platiti ili neplatiti. Hrvati u B i H , uglavnom, nisu, ili su u malom broju, plaćali RTV pristojbu. Tako je bilo i kada se ta pristojba «prikačila» na telefonske račune. Zbog tog neplaćanja sada stiže tisuće tužbi od Općinskih sudova, ali tuženi uglavnom «nisu kod kuće» kad treba preuzeti tužbe. Koliki , a besmisleni, trošak i za sudove i za pošte.Što će se događati ove godine kada će se, kažu, po zakonu, uz telefonske usluge morati plaćati i RTV pristojbe, u protivnom, prema najavama ,slijedi uskraćivanje telekomunikacijskih usluga( iskapčanje telefona)? Pokušali smo to doznati u novinskoj anketi među korisnicima tk usluga HT Mostar na prostoru HB i ZH županije. Naime ,tv kanal na hrvatskom jeziku. Uzaludan im je bio sam uloženi trud, Zakon o Javnom RTV servisu B i H je usvojen u parlamentima, unatoč protivljenju hrvatskih zastupnika. Uz to, većina vlasnika ne razumije što znači objašnjenje da se RTV pristojbom ne plaća program, nego samo posjedovanje televizora. Tako je, kažu jedni ,u svim uređenim državama. Ali, B i H nije uređena država, odgovaraju drugi. Može li se očekivati otkazivanje građanske poslušnosti zbog RTV pristojbe i načina njezine naplate, barem kada su u pitanju Hrvati, informacijama, građani iz ove dvije županije u najmanjem su postotku do sada plaćali RTV pristojbu.
Na slučajno odabranom ( telefonski brojevi) uzorku od 124 korisnika TK usluga HT Mostar ( uzorak nije reprezentativan, ali može biti dobar pokazatelj raspoloženja korisnika) napravili smo anketu sa sljedećim pitanjima i ponuđenim odgovorima:

1. Jeste li do sada plaćali RTV pristojbu?

a) redovito- 13 ispitanika ( oko 10%)

b) povremeno-25 (oko 20%)

c) nikako -86 (oko 70%)

Onima koji su odgovorili –povremeno i nikako ( njih 111)- postavili smo pitanje:
2. Hoćete li od sada plaćati RTV pristojbu?

a) hoću- 12 ispitanika ( oko 11%)

b) razmislit ću-7 (oko 6%)

c)neću - 92 (oko 83%)

One koji su odgovorili-neću i razmislit ću ( njih 99)-pitali smo što će učiniti ako im budu uskraćene telekomunikacijske usluge?

a) imam-nabavit ću mobitel- 83 ispitanika (oko 84,5%)

b) mogu bez telefona - 16 (oko 15,5%)


Nakon ovakvih rezultata ankete potpuno je očito da će i korisnici telekomunikacijskih usluga, ali i HT Mostar kao davatelj usluga imati velikih problema uskladiti interese.
Građanska neposlušnost Hrvata?
Hrvati u B i H, opće je poznato, u najmanjem broju plaćaju RTV pretplatu navodeći nezadovoljstvo programom ovdašnjih televizija. Tražili su i traž u dvije županije u kojima smo proveli istraživanje?

Kako povremeno plaćati RTV pristojbu?
Tijekom provođenja ankete, bilo nam je zanimljivo čuti kako se RTV pristojba može povremeno plaćati. Neki, plaćajući telefonski račun zaborave napomenuti da neće platiti pristojbu, ili im račun plaća netko drugi, ili, a to nam je rekao jedan profesor, kada mu se tijekom mjeseca svidi barem jedna emisija na televiziji, plati pretplatu. «Nažalost, malo je takvih mjeseci», kaže profesor.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.