PROŠLE GODINE PRIJAVLJENO 27 SLUČAJEVA NASILJA U OBITELJI

11.02.2006.

LIVNO (NINA) – Tijekom 2005. na području Hercegbosanske županije policiji su prijavljena 24 slučaja nasilja u obitelji, što je za trećinu više u odnosu na godinu ranije, javlja dopisnik NINA-e.
Osim jednog slučaja na području koje pokriva PU Tomislavgrad, svi drugi slučajevi evidentirani su na području PU Livno.
Tu je informaciju za agenciju NINA potvrdio glasnogovornik Uprave policije MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak koji je kazao da su protiv svih prijavljenih nasilnika podnesena izvješća o počinjenom kaznenom djelu Županijskom tužiteljstvu u Livnu, da je broj prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji u porastu te da su najčešće žrtve nasilje žene i djeca od muževa i očeva, uglavnom u alkoholiziranom stanju.
Vrdoljak je kazao da je zbog konzervativnih shvaćanja i tradicionalizma, ali i zbog straha ili ekonomske ovisnosti o zlostavljaču obiteljsko nasilje i dalje najmanje prijavljivano kazneno djelo, radi čega je u toj oblasti velika tzv. tamna brojka kriminaliteta, odnosno broj neprijavljenih slučajeva nasilja koji je nekoliko puta veći. Govoreći o ovom problemu, Vrdoljak je kazao da se porast nasilja u obitelji u HBŽ-u, kao i u cijeloj BiH, dovodi u vezu s ratnim i poratnim frustracijama, teškom ekonomskom i socijalnom situacijom, nemogućnosti zaposlenja i siromaštvom koje pogađa sve više obitelji, te da su najčešći oblici obiteljskog nasilja fizičko, psihičko i ekonomsko, a pored žene i djece žrtve nasilja nerijetko su i roditelji, drugi članovi obitelji, i u rijetkim slučajevima muževi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.