STOP LIJEČENJU ZA 2100 umirovljenika

10.02.2006.

MUK IZ BANJE LUKE Povratnici iz RS-a ne mogu više ovjeravati zdravstvene iskaznice, a na tu se "prisilnu mjeru" livanjski zavod odlučio zbog toga što se mirovinski fond RS-a potpuno oglušuje na sve zahtjeve da podmiri svoja nabujala dugovanja

LIVNO ODLUČILO ZBOG UZALUDNOG POTRAŽIVANJA
STOTINU TISUĆA MARAKA IZ REPUBLIKE SRPSKE

piše Frano MIOČ

Umirovljenici povratnici iz Republike Srpske ostali su bez zdravstvenog osiguranja u Hercegbosanskoj županiji. Tim ljudima, a riječ je o njih oko 2100, ponovno se dogodilo isto što i sredinom prošle godine.
Međutim, tadašnja odluka Županijskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Livnu kojom je spomenutim povratnicima prekinuta daljnja ovjera zdravstvenih iskaznica bila je ipak kratkog daha.
Neispunjeni uvjet
Zahvaljujući određenim pritiscima ona se, naime, prestala primjenjivati, ali pod uvjetom da do isteka 2005. godine Mirovinski fond Republike Srpske izmiri kompletan dug prema livanjskom zavodu, te da mu potom nastavi redovito uplaćivati doprinose umirovljenika povratnika.

U postizanju takvog jednog dogovora sudjelovali su i predstavnici OESS-a, no postavljeni uvjet se ipak nije ispunio. Mirovinski fond Republike Srpske se u biti nastavio ponašati na isti način kao i prethodnih godina, ne udostojivši se čak predstavnicima županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje ni službeno obrazložiti razloge takvog svog ponašanja.
U takvoj situaciji Županijskom zavodu za zdravstveno osiguranje ništa drugo nije preostalo nego da ponovno aktivira prijašnju odluku o prestanku ovjere zdravstvenih iskaznica umirovljenika povratnika. Istom tom odlukom, međutim, nisu samo pogođeni spomenuti umirovljenici, kojih je najviše u Glamoču, Grahovu i Drvaru, nego i još oko tisuću članova njihovih obitelji.
Iako je ova krajnje nepopularna mjera na snazi već nekoliko dana, još nitko nije službeno reagirao. Šute sve političke stranke, ali se isto tako ne oglašavaju ni udruge umirovljenika. Postavlja se pitanje zašto i zbog čega?
Da je u ovom slučaju Županijski zavod za zdravstveno osiguranje nešto "uprskao", priopćenja i pozivanja na ljudska prava bilo bi sigurno na pretek. Ovako kada treba prozvati mjerodavne u Republici Srpskoj, svi u Hercegbosanskoj županiji mudro šute, a debeli ceh svega, naravno, plaćaju ni krivi, ni dužni, umirovljenici.
Inače, ukupan dug Mirovinskog fonda Republike Srpske prema županijskom Zavodu za zdravstveno osiguranje u Livnu iznosi oko stotinu tisuću KM. Na prvi pogled to i nije tako velik novac, ali u situaciji u kojoj se nalazi ovaj zavod, to, nažalost, i nije iznos kojega se ovaj zavod tako lako može odreći.

Problemi u naplati
Neki izvori govore kako se u ovom slučaju ponašanje mjerodavnih u Republici Srpskoj ne razlikuje mnogo od mjerodavnih u Federaciji BiH. Naime, kao što Zavod u Livnu ima problema s naplatom doprinosa za umirovljenike povratnike iz Republike Srpske, tako i Zavod za zdravstveno osiguranje tog entiteta ima iste probleme s naplatom doprinosa za umirovljenike povratnike iz Federacije BiH.
To, međutim, gotovo da nema nikakve veze sa Županijskim zavodom za zdravstveno osiguranje u Livnu, budući da je Federacija BiH posve drugačije ustrojena u odnosu na RS.
Naime, u livanjskom Zavodu nemaju ništa protiv da umjesto Republike Srpske dug po osnovi doprinosa za umirovljenike povratnike iz RS-a plati netko i iz Federacije BiH, odnosno onaj tko glede doprinosa za umirovljenike nešto duguje Republici Srpskoj.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.