Kad gospođa ministarka iz Livna dijeli pravdu!

08.02.2006.

SPECIJALNI PASSAT ZA MINISTRICU KRIŠTO!
posljednjih mjesec dana Sluľbeni list Federacije BiH pun je oglasa kojim ministarstva, pred istek kalendarske godine, nastoje potrošiti višak para. Prema odlukama o preraspodjeli proračunskih sredstava koje je potpisivao Ahmet Hadľipašić, nepotrošeni novac nije preusmjeren tamo gdje je najpotrebniji, dakle brojnim federalnim institucijama koje su u kroničnoj besparici, već za zadovoljenje luksuznih potreba ministara. Tako je predsjednik Vlade Federacije 6. studenog donio odluku o preraspodjeli sredstava u Ministarstvu pravde kojom se za 134.000 KM umanjuje pozicija “bruto plaća i naknada”, a povećavaju izdaci za putne troškove, komunalne usluge, tekuće nabavku opreme. Od tog iznosa, 30.000 maraka je preusmjereno za narasle putne troškove (putovanja hrvatskih dužnosnika za Božićne blagdane), po dvije tisuće za komunalne usluge i tekuće održavanje, dok je čak 100.000 KM izdvojeno za nabavku opreme. Pod nabavkom opreme podrazumijeva se, dakako, kupovina novog automobila za federalnu ministricu pravde Borjanu Krišto.
Premda se ministrica Krišto trenutačno vozi u sasvim pristojnom Passatu starom jedva četiri godine (prešao 40.000 km), u studenskom izdanju Službenog lista Federacije objavljen je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača vozila. Po sistemu zamjene starog Passata za novi, ministrica Krišto je precizno naznačila kakvu opremu očekuje u automobilu, pri čemu je demonstrirala zavidnu upućenost u najnovija dostignuća autoindustrije. Prema uvjetima navedenim u javnom pozivu, federalna ministrica pravde traži najnoviji model Passata, proizveden u Njemačkoj 2003. godine, benzinca i to “crne magic boje sa bisernim efektom”?! Automobil mora biti najmodernije opremljen što, između ostalog, podrazumijeva zračne jastuke za vozača i suvozača (bočne i sprijeda), sportska komforna sjedala presvučena crnom kožom, oslonac za kičmu, radio sa CD-om, roletne za zaštitu od sunca, zatamnjena stražnja stakla... Uz sve to, ministrica nije zaboravila naznačiti ni sitne detalje koje Passat dostojan njezine sujete mora imati, poput ukrasnih letvica oko prozora, drvenog sportskog upravljača sa kožnim dijelovima ili kugle mjenjača od orahovine?!
Tako opremljen Passat, prema važećem cjenovniku autokuća u BiH, košta preko 70.000 KM!!! Prava sitnica za ministricu kojoj je udobnost pri čestim putovanjima na relaciji Sarajevo-Livno, izgleda, preča od svega. Recimo, također, kako je federalni premijer Ahmet Hadžpašić odobrio kupovinu novih automobila (isto po sistemu staro za novo) za potrebe Ministarstva zdravstva, Ministarstva za energiju, rudarstvo i industriju i Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Treba li, uopće, napominjati da niti jedan od resornih ministara Tomo Lučić, Izet Žigić i Mladen Čabrilo nije pristao sjesti u automobil lošije klase, zbog čega će u narednoj godini vozni park Vlade Federacije biti bogatiji za nekoliko novih passata, specijalno poručenih u Njemačkoj, koji u BiH stižu sa full opremom?
Kalesija online

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.