Poligon za vojnu obuku kod Glamoča

01.12.2005.

Za naknadu štete potrebno 200 miliona KM?

Od oko 80 lokacija i objekata koje je Federalno ministarstvo odbrane proglasilo neperspektivnim, jer njihovo čuvanje opterećuje budžet Vojske FBiH, poseban problem predstavlja status Središta borbene obuke Glamoč.
Tako, naime, stoji u informaciji o aktivnostima, stanju i problemima u FMO, koja je ovih dana upućena u parlamentarnu proceduru.

Barbara najteža

Središte borbene obuke VF sastoji se iz tri međusobno povezane cjeline - poligona Hrbina, Pelikan i Barbara - Čemernica, koji obuhvataju područja općina Livno, Tomislav-Grad, Kupres i Glamoč. Dio Središta koristila je VF, drugi dio međunarodne snage stacionirane u BiH (SFOR i EUFOR), a da proces eksproprijacije nad privatnim nekretninama od 1996. godine, kad je Predsjedništvo BiH odnijelo odluku o formiranju Središta borbene obuke, do danas nije završen.

U FMO tvrde da će Poligon Barbara - Čemernica, od kojeg je Federacija odlukom Vlade iz 2003. godine odustala, predstavljati najteže rješiv problem, koji će, ne poduzmu li se brzo odgovarajuće mjere, najviše opteretiti budžet FBiH i FMO.

“Problem na ovom poligonu nastao je nakon što su ga zaposjele međunarodne snage i VFBiH, a da pritom nije provedena zakonom utvrđena eksproprijacija privatnog vlasništva”, stoji u informaciji FMO.

Deset puta više

Navodi se da su vlasnici nekretnina pokrenuli postupke za naknadu štete za period korištenja njihovih posjeda pred Domom za ljudska prava, a sad Komisijom za ljudska prava Ustavnog suda BiH. A, nakon odluke Vlade od prije dvije godine, na sudovima su pokrenuli i zahtjeve za naknadu štete, izgubljene dobiti, duševne boli i tako dalje.

Ovim je, kako navode u FMO, iznos koji bi FMO mogao platiti umjesto iznosa predviđenog eksproprijacijom mogao biti uvećan za oko deset puta! Naime, Ministarstvo navodi da će odštetni zahtjevi vlasnika nekretnina iznositi i do 200 miliona KM, “mada poligon već dvije godine nije u sastavu Središta za borbenu obuku”.

“Za razrješenje ovog problema preko nadležnih organa Vlade FBiH neophodno je nastaviti razgovore sa međunarodnim snagama kako bi se adekvatno i na pravičan način obeštetili vlasnici nekretnina”, predlažu u FMO, te dodaju da su SFOR i NATO u proteklom periodu ionako gazdovali i upravljali poligonom te vršili gađanje i odobravali upotrebu Vojsci FBiH.

Pregovori

U informaciji se navodi da je trenutno 30 posto nekretnina poligona Barbara - Čemernica u vlasništvu države, dok je 70 posto u privatnom vlasništvu. FMO navodi i da međunarodne snage, prema informacijama sa terena, već pregovaraju sa punomoćnicima vlasnika spornih nekretnina za poligon Pelikan, te stoga predlažu slična rješenja i u slučaju Barbare - Čemernice.

(oslob.)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.