Diskriminacija u obrazovnom sistemu u Livanjskom kantonu

20.11.2005.

Bez bosanskog jezika, planova i programa

LIVNO - Kantonalno vijeće Stranke za BiH Livno ovih je dana po ko zna koji put kod Ministarstva obrazovanja Livanjskog kantona protestovalo zbog jezičke diskriminacija koja se ovdje provodi već više od četrnaest godina. Naime, u obrazovanju i kulturi LK je i dalje u upotrebi isključivo hrvatski jezik, a hrvatski nastavni planovi i programi u upotrebi su u svim školama, izuzev neznatnih ustupaka u Drvaru i Glamoču.

Zbog toga se od nadležnog ministra traži da poduzme sve ustavne i zakonske mjere kako bi već od drugog polugođa tekuće školske godine u upotrebi bio i bosanski jezik te bh. nastavni planovi i programi. Jer, kako se navodi u protestu, “Bošnjaci nisu nikakav manjinski narod u kantonu, kakvim ga žele neki predstaviti, već ravnopravan i konstitutivan pa bošnjačka djeca polažu pravo na obrazovanje na vlastitom bosanskom jeziku i po programu vlastite države”.

U saopštenju koje je Kantonalno vijeće SBiH izdalo ovim povodom kritikuje se inertnost prosvjetnih radnika Bošnjaka “koji još nemaju hrabrosti javno zatražiti da predaju na bosanskom jeziku”. Istovremeno je zamjereno vijećniku SDA u kantonalnoj Skupštini Aliji Đugumu, inače predsjedniku Odbora za školstvo, koji još nije razmatrao ovu problematiku, a pogotovo što ovu diskriminaciju nije predložio kao tačku dnevnog reda na zasjedanju Skupštine.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.