Ništa od dizela iz livanjskog polja

21.09.2005.

Kako trenutačno stvari stoje, od pompozno najavljivanog projekta proizvodnje sintetskog dizela na bazi livanjskog lignita izgleda ...da neće biti ništa.
"Granu" na put tom projektu, ispada, stavili su livanjski općinski vijećnici, usvojivši nekoliko amandmana na predloženi ugovor temeljem kojeg je zajedno sa zagrebačkom tvrtkom "Intoo" trebalo krenuti u pripremu samog projekta. Ugovor je podrazumijevao osnivanje zajedničke tvrtke u kojoj bi investitor "Intoo" u odnosu na livanjsku općinu bio većinski vlasnik, ali čiji bi predsjednik Nadzornog odbora trebao biti predstavnik općine, a ne Intooa, kako je spomenutim prijedlogom ugovora bilo predviđeno.
No drugi usvojeni amandman na spomenuti prijedlog ugovora izgleda da se potencijalnom investitoru nije posebno dopao. Od njega, naime, livanjska općina traži bankovna jamstva u vrijednosti oko 20 milijuna eura, odnosno jedne trećine ukupne investicije, te usvaja dodatnu klauzulu po kojoj ona u svakom trenutku može odustati od projekta. Za ozbiljnog investitora to je ispalo dosta neozbiljno, kaže livanjski općinski načelnik Luka Čelan.
On je, naime, mišljenja kako općinski vijećnici u ovom slučaju nisu dobro postupili, budući da je riječ o pripremnoj fazi i takvom ugovoru koji, po njemu, nije mogao prouzročiti nikakve negativne učinke za općinu. U ovoj fazi, pojašnjava Čelan, potencijalni investitor je isključivo o svom trošku trebao izraditi sve prijeko potrebne studije i elaborate, te na temelju njih ishoditi sve potrebne dozvole, pod čime se podrazumijeva i dobivanje koncesije na eksploataciju lignita.
Prema tome, Intoo je u ovoj fazi trebalo podržati, odnosno barem pričekati rezultate svih studija, te potom odlučivati o daljnjem angažmanu Općine na realizaciji projekta, mišljenja je općinski načelnik. Ovako, pribojava se on, Intoo je već odustao od namjeravanog investiranja u livanjsku općinu. Stvari oko toga Čelanu će biti mnogo jasnije nakon idućeg susreta s predstavnicima spomenute tvrtke.
U svakom slučaju, nakon posljednje sjednice livanjskog Općinskog vijeća priče o izgradnji tvornice sintetskog dizela na bazi ovdašnjih zaliha lignita, kao sasvim izvjesnoj stvari u Livnu, utihnule su. Uglavnom su ih zamijenile priče o tome tko je "potjerao" investitora.
Međutim, taj isti investitor, Intoo, već danima šuti. Uopće se ne oglašava, a do njegovih predstavnika je ovdašnjim novinarima nemoguće doći, kao da je u zemlju propao. Nismo sigurni da je takva jedna nedostupnost svojstvena tvrtki koja je zaista imala veoma ozbiljnu namjeru investirati čak između 60 i 70 milijuna eura u jednu tvornicu.
F. MIOČ

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.