< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Srpanj 2009 (1)
Veljača 2008 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (9)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (5)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Kolekcija mojih zapažanja i stavova u svezi obitelji, karijere, psihologije ponašanja, društva, mode, ljepote, prirode itd.

Citaonica
********************
>Blog.hr
>Virtualna knjižara
>Nationalgeographic
>Discovery
>Bljesak.info
>Net.hr
>Vidi.hr
>Znanost
>Katalog besplatnih elektronickih casopisa


Drugi separe u čitaonici
>Dnevnik ulice
>Borja
>PlanB
>Pračovjek
>Kabulske priče
>CNN Art of life
>MTV
>Kompjuteraši ako zapne
>Po mom ukusu kuhinjica
>Auto route
>Vrijeme


Free Counters
Free Counters


Page copy protected against web site content infringement by Copyscape







Lifestyle by Tatjana
08.09.2007., subota
Atena; part 5

Ima li nade za konačno završavanje mog putopisa? Nadam se da ću konačno danas privesti kraju , mada toliko je toga što i ne uspjevam prenijeti na papir, odnosno kompjuter.
Danas vam pričam o Keramikos-u.Gradu živih i mrtvih. Stari Grci su osnovali Keramikos kao grad sjevero-zapadno od Akropolisa. Sastojao se od zidina, Dipylon izlaza, sakralnog puta i straroga groblja.
Ono najinteresantnije meni je groblje sa svim svojim nadgrobnim spomenicima. U krugu Keramikosa nalazi se mali muzej u kojem možete pogledati replike nadgrobnih spomenika, te primjerke predmeta pronađenih u grobovima. Na tom mjestu najjasnije se vidi utjecaj mnogih civilizacija kao što su egipatska, antička, rimska, bizantijska...Vidi se način na koji su prinosili žrtve, slavili određene bogove godišnjim procesijama, sahranjivali mrtve računajući pri tom kojem su staležu pripadali, na koji su način poštivali ratnike i heroje.
Gledajući nadgrobne spomenike i uživajući u miru i tišini maslinama okruženog groblja točno dokučujemo treću dimenziju načina života i spiritualnog uzdizanja jednog naroda. Keramikos je apsolutno mjesto za meditaciju.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Nadgrobni spomenik dviju sestara
Image Hosted by ImageShack.us

Sfinga na nadgrobnom spomeniku iz arhaičnog perioda

Image Hosted by ImageShack.us

Dipylon

Image Hosted by ImageShack.us

Prekrasan bik na spomeniku Dionizija od Kolitosa


Image Hosted by ImageShack.us

predmeti pronađeni u grobovima( nakit, amfore, urne, odjeća, posuđe)



Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Urna s kostima nekog od vladara
Image Hosted by ImageShack.us

Pojedinačni spomenici siromašnijeg dijela ljudi( smatra se da su ovdje također sahranjeni ostaci Atenskih žitelja koje je masovno pokosio tifus, prepolovivši tadašnje stanovništvo )
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Odlazimo s Keramikosa....
Hodajući ulicama Atene ne možemo a da ne zamjetimo stotine pa i tisuće pasa lutalica. To su uglavnom veliki psi, vole ljude i ponašaju se slobodno.Tako vas neće iznenaditi dok sjedite negdje da odjednom dođe neki pas i spusti vam glavu u krilo ili obliže uho.Uglavnom su to velike maze. Nažalost, za OI njihovi šintori ubili su veliki broj pasa na što su reagirale svjetske udruge za zaštitu životinja.Zaista na ulicama ih ima mnogo ali nisu agresivni, čak dapače, vrlo su dobri.

Sintagma square ili constitution square je u stvari centar Atene. Sve metro stanice se križaju na Sintagmi, odatle ćete najlakše stići gdje god da ste krenuli .Bilo ka Plaki i Monastirakiju, bilo ka Akropolisu, Kreamikosu, mondenom Kolonakiju.
Sintagmu treba posjetiti i naveče i po danu. Na njemu je uvijek živo. Tu se nalazi grčki parlament sa svojom poznatom mrtvom stražom, botanički nacionalni vrt, dolje s druge strane trga pruža se shopping Ermou street.

Image Hosted by ImageShack.us

Sintagma Sq.

Image Hosted by ImageShack.us

mrtva straža smjena ispred zgrade parlamenta, tj. groba neznanog junaka

Image Hosted by ImageShack.us

Dečko iz mrve straže.
Inače svi su jako visoki, preko dva metra i specijalno su odabrani za predsjednikovu gardu. Jadnicima je jako vruće na temperaturi od 43*C stajati ondje pa ih povremeno policajac briše i tapka vlažnom maramicom. Obučeni su u neke vunene hulahopke i imaju vrlo smiješne cipele.


Smjena mrtve straže
Ako se zagledate u performans primjetićete da su jako graciozni, gotovo kao baletani. Da li su ponosni na ono što obavljaju nisam sigurna jer nije lako stajati ondje a ljudi iz cijeloga svijeta dolaze slikati vas i smijati se vašim odorama i načinu hodanja.

Image Hosted by ImageShack.us

Ispred Parlamenta turiste zabavlja i jato golubova, no da bi vam došli na ruku trebate imati žito.Kesica mala pšenice košta 2 eura. Naravno ja sam je cjenkajući se i natežući kupila za 20 centi. Nedam 2 eura za 5 dkg pšenice

Udaljeno nekih 500m od Parlamenta nalazi se Nacionalni botanički vrt.To je ogromni park koji se sastoji od prelijepih travnjaka, svih vrsta drveća, grmlja.U njemu ćete također pronaći prelijepe perivoje, dječju knjižnicu, kafe-restoran, mnoštvo zelenih paviljona, mali zoo-vrt domaćih životinja ( konjići, magarčići, kokice, mace, patke, guske, paunovi, te dosta papagaja svih vrsta).

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Panatanaiko stadion je smješten u centralnom gradskom dijelu do kojeg možete stići najdužom i najvećom gradskom cestom koju atenjani popularno zovu s pravom "aorta".

Image Hosted by ImageShack.us

"Mens sana in corpore sano" ili za one koji ne znaju latinski " U zdravom tijelu zdrav duh"

Kada dođete na ovaj starinski stadion, sagrađen u 4. stoljeću P.N.E. svi koji su se ikada iole bavili sportom osjećaju se uzvišeno. Grčka je zemlja gdje je izgrađen sportski duh i duh natjecanja. Uspoređujući njihove krilatice "Važno je učestvovati a ne pobijediti" ne mogu da se ne sjetim nedavnih događaja širom svijeta , pa tako i u Mostaru gdje su huligani uništavali stadion, dio grada, gubili su se ljudski životi.Ne mogu da se sjetim koliko je sport iskomercijaliziran i ispolitiziran u svrhu nečijih ideala i u svrhu nečijih ciljeva.
Prije 15tak godina trenirala sam atletiku i došavši ovdje u kolijevku maratona imala sam neodoljiv poriv da pretrčim stazu ali nažalost, stadion je iako obnovljen i asvaltirane staze, zatvoren za posjetioce.

Image Hosted by ImageShack.us

Prve Olimpijske Igre održane su na ovom stadionu 1896. godine. Vidimo table predsjedavajućih olimpijskog komiteta...Od sviju njih najživlje se sjećam Huan Antonia Samarana. Za Oi 2004. Grčka je za izgradnju i obnovu stadiona , te ostalih sportskih terena dobila i potrošila 1.2 billion dolara. Tri puta više od OI u Sidneju. Tada su ugostili 10 500 sportaša i više od 2 milijuna gostiju. Sve što poželite kupiti u Ateni sa obilježjem olimpijskih igara koštaće vas jako mnogo.Krugovi olimpijski su zaštićeni znak i imaju svoju cijenu. Kapa za mog sina sa znakom OI koštala je 17,5 eura.
Image Hosted by ImageShack.us


Grci su bili poznati filozofi, matematičari i liječnici. Sjetimo se samo filozofa Aristotela, Sokrata, Platona,Demokrita,Epikura,matematičara Pitagore i oca medicine Hipokrata. Nadovezujući se na onaj corpore(tijelo) ne možemo ne spomenuti i duh, psihu čovjeka. Prije svega ne smijemo zaboraviti da su njihova učenja i razmišljanja prisutna u našim knjigama tisućljećima. Samo zamislite koje je to ogromno razdoblje i koji su to vewliki umovi bili da njihovo razmišljanje stoji i poštuje se te da se sve svodi na njihove odrednice toliki niz godina. Danas uz svu moguću tehnologiju, uz sve moguće knjige i znanja koja nam se pružaju ne možemo naći usporedbu s velikim filozofima tog doba.
Za grke je jako bitno jedinstvo duše i tijela. Krajnji cilj svega je ataraksija ili duševni mir.
Vjerovatno sva sila knjiga koje sam doslovno gutala još iz djetinjstva uvijek me je navodila na duboka razmišljanja o postojanju i bitku svega oko nas. Humanističke nauke su uvijek za mene bile privlačne, tako da sam vrlo teško donijela odluku između školovanja u fahu psihologije, filozofije ili medicine. Kako mi je medicina u jednu ruku objedinjavala sve tri cjeline tako je tas na vagi prevagnuo u njeno ime. No i dalje smatram kako bih mogla upisati neki master iz psihologije nakon završetka fakulteta.


Grčka hrana je jako slična našoj u Hercegovini. Ja sam žena koja kuha tradicionalna jela i koja je sve recepte naučila još s 5 godina. To su recepti po kojima je kuhala moja mam, moja baka, moja pra baka, praprabaka itd. tako da meni sva ta hrana nije predstavljala ništa neobično.S druge strane kolege iz kontinentalnog dijela Hrvatske, Belgije su se doslovno davili grčkim specijalitetima kao što su pašteta od patlidžana, pikantni sir sa paprikama, pečene paprike punjene sirom, kajmakom i krompirom, grčkom salatom, hobotnicom na žaru, musakom i pilećim filetima uz povrće sa žara. Vino je domaće ali ništa bolje od našeg hercegovačkog. Jedino što je bolje to su maslinovo ulje i masline.Mnogo ukusnije od hrvatskih. No zato svehvaljeni grčki sir nije ni u peti našem travničkom i livanjskom. Kada sam to rekla svom grčkom kolegi ostao je zapanjen; prvo činjenicom da mlada žena zna recepte starih jela, drugo da je naša kuhinja jako slična.

Mi smo jeli u fensi četvrti Gazi.To je dio grada u sklopu Keramikosa koji je doslovno operisan od turista. Tu izlaze grci. Ispunjen je tavernama, zgodnim kafićima i klubovima. Inače u Ateni vrijeme za večernji izlazak je od ponoći pa nadalje.Jedina smetnja je što metro prestaje voziti u ponoć, Ne preostaje vam ništa drugo nego da uzmete taksi. Večernji izlazak preporučujem u Gazi četvrt ukoliko ne volite gužvu na Plaki i turističke atrakcije sa živom muzikom i razbijanjem tanjura.Mamacas je bijeli restoran u Gazi-u.Nosi naslov mamacas što u prijevodu znači majek.Nudi specijalitete iz domaće kuhinje. Napravljen je u retro stilu na dva ćoška ulice kao taverna. Hrana je dobra, ukusna, konobari se ne snalaze baš najbolje s engleskim jezikom ali preživite.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Zaključno s ovim odlazimo iz Atene nakon što je otvoren aerodrom, ostavljajući iza sebe požarom opustošeno predgrađe, svu bijedu i sjaj jedne povijesne zemlje.Unatoč svim negativnim stvarima koje su me svakodnevno zapanjivale u tom gradu, na pitanje da li bih se opet vratila da je vidim odgovaram "DA". Grčka je živa i ostaje u srcu...ako ništa zbog onoga što što nam je ostavila u naslijeđe i zbog onoga što joj svijet duguje.


- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>