Glazba tišine - Lijepe djevojke

utorak , 08.01.2019.

Glazba tišine (2018)










Click here: Glazba tišine






Njegovoj se veličini godinama dive pape, predsjednici, aristokrati i najveće svjetske zvijezde, a njegovoj autentičnoj priči sada možete svjedočiti i vi. Godinu dana radio je kao odvjetnik, no još tijekom studija predosjećao je da to nije njegov put. Cudna je, neshvatljiva i u nekim trenucima potpuno suluda, ali je takode divna, srceparajuca i puna svega onoga sto volimo kod Rotfusa. Ako ste voljni da procitate nesto krajnje neobicno i novo, sto odskace od standarda fantastike, onda vam toplo preporucujem ovu knjigu.



glazba tišine

I imao je pravo. Druga je stvar da je 'Glazba tišine' nekakav art-eksperiment poput Haynesove ode Bobu Dylanu 'Nema me', no posrijedi je najklasičniji mogući 'biopic'. Uoči velikog koncerta Andree Bocellija u Zagrebu, poklonici kulturne scene u Hrvatskoj imat će priliku upoznati lik i djelo ove glazbene ikone kroz novu ekranizaciju Bocellijeve autobiografije.



glazba tišine

Glazba tišine (2018) - Glazba tišine istinita je priča u kojoj životna ambicija, strast prema glazbi i ljubav obitelji pobjeđuju sve prepreke i veličanstveno izdižu Bocellija iznad izazova koji su mu priječili put. Poklanjamo 3x2 karte za pretpremijeru u Lisinskom 26.



glazba tišine

U biografskom filmu o slavnom talijanskom tenoru distanciju s likom i njegovim djelom stvara Bocellijev alter-ego Amos Bardi. Druga je stvar da je 'Glazba tišine' nekakav art-eksperiment poput Haynesove ode Bobu Dylanu 'Nema me', no posrijedi je najklasičniji mogući 'biopic'. Andrea Bocelli uživo u Zagrebu. Veća bliskost i emocija. Distanciju s likom i njegovim djelom stvara neprirodni dijalog na engleskom jeziku koji u ovom talijanskom filmu izgovaraju mahom europski glumci. Jasno je da se tako htjelo doprijeti do najšire publike, no dojam je kako je dosta toga ostalo izgubljeno u prijevodu. Emocionalnoj udaljenosti kumuje i Bocellijev alter-ego Amos Bardi — odabrao ga je on sam kao fikcionalnog aktera svojih memoara, inače temelja za priču. Zamislite biografski film o Elvisu, a da se Elvis u njemu ne zove Elvis. Jedan od problema upravo i leži u pasivnoj dramskoj konstrukciji. Previše vremena odlazi na Bocellijevo, pardon Bardijevo djetinjstvo i pred njega u startu postavljene prepreke s vidom zbog urođena glaukoma koje je morao preskočiti. Isto vrijedi i za scenu kad ga ujak uči operi. Potrebna je i režijski možda najbolje određena scena nestanka sunca, odnosno ono malo vida u malčevim očima gdje će ubrzo nastupiti potpuna tama, na užas njegove majke Luisa Ranieru i oca Jordi Molla koji se u jednom trenutku pokriva novinama i neutješno plače nad sinovom sudbinom. Pa ipak, na djetinjstvo otpada više od trećine niti dvosatnog filma. U tom dijelu priče najzanimljiviji je Amosov odnos s maestrom u dojmljivoj interpretaciji Antonija Banderasa. Maestro služi kao Amosov vodič kroz njegovu nutrinu i podučava ga smiraju, upadanju u stanje apsolutne tišine uoči koncerta kao discipline za glas i duh. Ali, priči tu nedostaje težine, ako ne računamo na neizvjesnost hoće li zazvoniti Amosov telefon i s druge starne žice se začuti glas rokera Zucchera vezano za njihov duet.



Marijan Domić - Tišina (Il Silenzio)
Uoči velikog koncerta Andree Bocellija u Zagrebu 10. Cudna je, neshvatljiva i u nekim trenucima potpuno suluda, ali je takode divna, srceparajuca i puna svega onoga sto volimo kod Rotfusa. Ulogu Maestra utjelovit će Antonio Banderas, Jordi Molla glumit će Amosovog oca, Luisa Ranieri Bocellijevu majku, a Ennio Fantastichini utjelovit će ujaka slavnog umjetnika. Glazba tišine istinita je priča u kojoj životna ambicija, strast prema glazbi i ljubav obitelji pobjeđuju sve prepreke i veličanstveno izdižu Bocellija iznad izazova koji su mu priječili put. Prvo zelim da se zahvalim Laguni sto vam je uopste palo na pamet da izdate ovu knjigu, ne secam se kad sam se poslednji put ovako prijatno iznenadila. Ime joj je Ori i krije mnogo tajni.

[Znakovi da mu nije stalo do mene|Uzivo dopisivanje|Www iskrica]






Oznake: glazba, tišine, 2018.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.