Načelnik općine St. Mikanovci, g.Tadija Orlović i predsjednik Općinskog vijeća g. Ivan Konjarević su 28.XII 2005. godine, prigodom blagdana Božića i Nove godine pozvali na domjenak mikanovačke gospodarstvenike i predstavnike stranaka i udruga.
Između ostalog, bilo je riječi da će Općina tijekom 2006. godine ponuditi gospodarstvenicima lokacije u tzv. "slobodnoj zoni" za gradnju objekata, odnosno ostvarenja njihovih programa proizvodnje roba.
Pozvane su i mikanovačke udruge da svoje programe i zahtjeve dostave Općini, koja će ih podržati u realizaciji.
Udruga "Ars longa – vita brevis" je još 8. listopada 2005. godine poslala Općini svoj program rada u 2006. godini u kojem je i planirana svota općinske participacije u realizaciji.
Što se tiče realizacije programa u "slobodnoj zoni", ali i izvan nje (u postojećim objektima mikanovačkih poduzetnika i poljima mikanovačkih poljoprivrednika), udruga "Ars longa – vita brevis" preporučuje, da zainteresirani prouče veoma zanimljiv program KOJI JE PRIJE 25 GODINA POKUŠALA REALIZIRATI MIKANOVAČKA MJESNA ZAJEDNICA. Taj je program u Mikanovcima popularno nazvan "M I K A".
Program je izložen kao eksponat Izložbe prvih eksponata budućeg Zavičajnog muzeja i vrlo rado ćemo ga pokazati zainteresiranima, pa i Općini, ako ga želi nekom ponuditi.
Radi se o prijavljenom patentu broj 3407 ing. Velimira Sigala iz Daruvara koji omogućava organiziranje i proizvodnju u ČETIRI DJELATNOSTI (PROGRAMA) PRIMJENE TOG PATENTA:
1. PROIZVODNJU "MINI SILOSA" ZA KISELJENJE KUPUSA I DRUGOG POVRĆA,
2. PROIZVODNJU KISELOG KUPUSA I DRUGOG POVRĆA U "MINI SILOSIMA",
3. PRODAJU – DISTRIBUCIJU KISELOG KUPUSA I DRUGOG POVRĆA DO POTROŠAČA, UZ MOGUĆNOST RECIKLIRANJA "MINI SILOSA" (Prodaja kao plina u bocama)
4. PROIZVODNJU KISELOG KUPUSA IZVAN "MINI SILOSA" , ODNOSNO PUNJENJE "MINI SILOSA" ZA POTREBE TRGOVCA-DISTRIBUTERA.
"MINI SILOS" je izvanredno dobro rješen proizvod koji ima niz prednosti u odnosu na klasičnu proizvodnju, spremanje, čuvanje, pa i distribuciju ukiseljene zimnice.
To su plastične posude zapremnine 3 – 25 kg. koje omogućavaju (zbog izuzetno dobrog rješenja poklopca) da se zimnica u njima očuva i preko godinu dana, uz istovremeno trošenje. Dakako, ni postignuta prvobitna kvaliteta ukiseljenog proizvoda i njegov okus se ne mijenja!
Poklopac omogućava idealne uvjete za stvaranje ANAEROBNOG STANJA, TE ODUŠAK PLINOVA KOJI SE STVARAJU FERMENTACIJOM, ODNOSNO MLIJEČNO-KISELINSKIM VRENJEM, A SPRIJEČAVA OCTENO-KISELINSKO VRENJE.
Načeti sadržaj u "mini silosu" se ne mora ubrzano trošiti, jer se pritiskom na preostalu masu eliminira zrak koji prouzrokuje kvarenje, što opet omogućava spremanje nekih jela od kiselog kupusa i "izvan sezone". (npr. sarma usred ljeta!).
Obzirom da poklopac spriječava i octeno-kiselinsko vrenje, moguće je u velike potrošačke centre (hotele) u "mini silosima" slati npr. narezanu salatu od svježeg kupusa, jer mliječno-kiselinsko vrenje počinje tek za nekoliko dana.
SVAKAKO TREBA NAGLASITI DA POKLOPAC OMOGUĆAVA KISELJENJE BEZ KONZERVANSA, ŠTO PREDSTAVLJA VELIKI DOPRINOS U PROIZVODNJI ZDRAVE HRANE.
Tehnologija izrade "MINI SILOSA" JE JEDNOSTAVNA, ne zahtjeva VELIKA ULAGANJA, ne zahtjeva POSEBNO IZUČENE RADNIKE.