"Želite ozdraviti? Zatvorite usta!" - Totalna terapija raka i leukemije - Blog.hr
LEPINA.BLOG
Mljac!!..hm..još samo ćevapi i luk!!

nedjelja, 28.10.2007.

"Želite ozdraviti? Zatvorite usta!"



"U blizini San Francisca, u gradu Penngroveu, 1984. godine, otvorena je klinika posta. U njoj se metodom neuzimanja hrane uspješno liječe različite kardiovaskularne bolesti, dijabetes, gastrointestinalni poremećaji. True North Health Center klinika je koja nudi 20 bolesničkih ležaja, a nastala je od ideje da se pacijentima pruži mjesto gdje će moći provoditi produženi post, ali pod strogom liječničkom kontrolomn. Do sada je taj medicinski centar zabilježio više od 6000 terapija postom - pacijenti ne jedu nikakvu hranu, a piju samo vodu. Vrijeme trajanja posta određuje sam pacijent, no uobičajeno je da nakon svakog od njih uslijedi jednako dugo razdoblje dohranjivanja. Cilj je takve terapije detoksikacija, odnosno čišćenje organizma od štetnih utjecaja svakodnevne prehrane koja sadrži previše proteina, masti, alkohola, nikotina, kofeina i rafiniranih namirnica. Boravak u klinici posta stoji 129 dolara (94 eura) po danu, a u cijenu nisu uključeni dodatni troškovi poput konzulatcija sa psihologom ili inicijalnog liječničkog pregleda."


"Neuzimanje hrane, dakle, može imati čak i terapeutski učinak na naš organizam. U Americi danas postoji medicinska udruga koja obučava liječnike što se žele specijalizirati na području "terapeustkog posta". Post je tako postao medicinska metoda kojom se liječe razne bolesti, od astme do raznih dobroćudnih tumora.
No treba razlikovati post od gladovanja. Post traje sve dok organizam funkcionira, bez štetnih posljedica i to zahvaljujući energetskim rezervama sačuvanim u tkivu - to može trajati od tri do trideset dana. Gladovanje ili odbijanje hrane bolest je s ozbiljnim posljedicama za tijelo i psihu, a započinje kad se potroše sve energetske rezerve i slijedi pothranjenost. Simptomi su pothranjenosti strašni: povećava se osjetljjivost na hladnoću, krvni tlak znatno se smanjuje, osoba se osjeća slabo, apatično, depresivno, egoistično i razdražljivo. Što bolest više napreduje, u tkivima i zglobovima nakuplja se tekućina i javlja se otečenost, koža postaje suha i ljuskasta, nastaju rane na koži, jezik prekrivaju mjehurići, usne i nokti poprimaju plavkastu boju, kosa počinje ispadati... Osim toga, povećava se podložnost razim infekcijama, pluća teže rade, srce sve više smanjuje volumen i kuca sve sporije, amogu se javiti proljev i anemija.
Navedena stanja neminovno vode organizam u smrt ako mu se na vrijeme ne pruži adekvatna pomoć. Iste te simptome imaju izgladnjela djeca u Africi, a imali su ih i Židovi koji su izgladnjivani u nacističkim logorima.

Spasonosna hrana:
Ponovno nahraniti osobu kojoj je organizam oštećen izgladnjivanjem nije nimalo lako: nakon brojnih pokušaja utvrđeno je da pothranjene osobe bolje reagiraju na prehranu koja je siromašna proteinima, a bogata masnoćama. To je zaključio irski liječnik Steve Collins, član humanitarne organizacije Concern Worldwide. On je takvu vrstu prehrane uspješno primjenio na pothranjenom stanovništvu 1992. godine u gradu Baidoi u Somaliji, koji je bio centar neimaštine.
U Etiopiji je pak prvi put primijenio paket dohrane RUTF (Ready - To - Use Terapeutic Food). Sadržavao je ulje, maslac od kikirikija , šećer i mlijeko u prahu (500 kalorija na svaka 92 grama), a obogaćen je mineralima i vitaminima. Rok upotrebe mu je i do nekoliko mjeseci, a može se konzumirati izravno - bez miješanja s vodom, koja je u takvim siromašnim područjima često onečišćena i izvor je bolesti."

Iz priloga Jutarnjeg lista - Jutarnji zabavnik
28. listopad 2007
- 10:20 -
Komentiraj (1) - Isprintaj - &

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.