
|
Juha od luka Kad sam u jesen 1988. sam proveo liječenje sokovima i dodao juhu od luka i moja ju je žena počela jesti i pritom je naravno luk jela s prilozima, što ja tijekom liječenja nisam smio. Ona je imala osteoporozu (nedostatak kalcija u kostima koje postaju krte) na kralješnici, što smo i liječnik i ja smatrali neizlječivim. Iznenađenje je bilo veliko kad smo vidjeli da je ona nako 17. dana što je jela juhu izliječena i ona čak i danas (1991.) u dobi od 86. godina može raditi. Priprema juhe od luka ![]() Uzmite luk veličine limuna i narežite ga zajedno s ljuskom na male komade. Dinjstajte ga na sasvim malo masnoće biljnog podrijetla dok ne požuti i nakon toga dodajte pola litre hladne vode. Kuhajte sve dok se luk ne raskuha. Na kraju još jednom pomješajte. Nakon toga procjedite i upotrijebite samu juhu bez luka! Neki koji su primjenjivali ovu terapiju s kojima sam razgovarao prije nego što smo krenuli i sami s liječenjem, rekli su da im je to bilo nešto najneukusnije. Neki su to potpuno izbacili iz terapije. Luk je inaće nadoknada za bjelančevine. Mi smo obićno juhu od luka konzumirali procjeđenu u velike šalice i zajedno s ostalim dijelom obitelji pili za vrijeme rućka. Sastav i aktivne tvari: Sadrži u sebi između ostalog inzulinske tvari (glukokinin) i djeluje vrlo dobro kod lakih i srednje teških slučajeva šećerne bolesti, a i kao sredstvo koje tjera na mokrenje. Snižava šećer u krvi. Sadrži vitamine A, B1, B2, E, H, K i P, te je vrlo ljekovit. Ljekovitost luka proizlazi iz visokog sadržaja makro i mikro elemenata a posebno treba naglasiti sadržaj biljnih hormona, vitamina, esencijalnih masnih i aminokiselina te mikroelemenata – posebno selen koji ima antikancerogena svojstva i vanadij koji djelomično izmjenjuje inzulin što je od životne važnosti za dijabetičare. Prodorni miris potiče od eteričnih ulja sa sumporom, a ta ulja hlape na zraku i još brže pri kuhanju. Kemijski sastav luka: Vrijednosti su izražene u gramima na 1oo g jestivog dijela, a u zagradi su navedene vrijednosti za mladi luk. - energetska vrijednost: 167,2 KJ (15o,48) - voda: 88 (89,4) - bjelančevine: 1,4 (1,5) - masnoće: o,2 (o,2) - ugljikohidrati: 9,8 (9,4) - kalcij: 32 mg (51) - fosfor: 36 mg (39) - željezo: o,5 mg (1) - vitamin A: 5o IJ (2ooo) - vitamin B1 : o,o3 mg (o,o5) - vitamin B2 : o,o4 mg (o,o5) - vitamin C: 9 mg (32) Također sadrži celulozu, šećer, sluz, organske kiseline i njihove soli, mineralne soli. Djelovanje: Osobito povoljno djeluje na zarazna oboljenja crijeva. Crveni luk ima protuparazitno djelovanje jer ubija zarazne klice. Spada u skupinu fitonocida. Djelovanje mu je nešto slabije od bijelog luka, ali se koristi kao preventivno zaštitno sredstvo protiv zaraznih klica crijevnih zaraza, protiv gripe, leukemije i raka. Luk snizuje krvni tlak. Uz bijeli luk, i crveni luk suzbijaju neke poremećaje uslijed trovanja nikotinom. Pospješuje prokrvljenost, potiče izlučivanje sluznih žlijezda te brzo zaustavlja truljenje i vrenje u crijevima, smanjuje šećer, pobuđuje tek, tjera na mokrenje, jača živce, pospješuje probavu, odstranjuje plinove i gliste, dezinficira tijelo i ublažava grčeve. Srčanim bolesnicima jača srce. Crveni luk je afrodizijak za nervozne. Sok crvenog luka pomiješan s medom najbolje je alternativno sredstvo za umirenje živaca, promuklosti i sredstvo protiv kašlja. Kod upale crijeva pomiješa se sirovi žumanjak, svježi maslac, zdrobljeno sjeme kima i sok crvenog luka; svježe iscijeđeni sok bez dodatka soli dobro je sredstvo protiv kožnih lišaja, peruti i opadanja kose. Indikacije: Za izbacivanje nagomilane sluzi i gnoja iz pluća. Kod teških zaraznih proljeva s grčevima i kod nadimanja crveni luk se može s uspjehom spojiti s vodenim kupkama ili pak s kurom kiselkastih jabuka. Kombinacije i recepture: Kuhan u mlijeku zaustavlja krvarenje iz želuca. Nasjeckan s kruhom odstranjuje nadimanje i žgaravicu. Razrijeđen sok pomaže kod vodene bolesti – 2-3 čajne žličice na dan. Sok s medom je jedan od najboljih lijekova za živce – 2-5 čajnih žličica dnevno. Luk pržen na masti vrlo je koristan kao oblog na prsima kod upale pluća. Mijenja se svaka 3 sata. Luk i paprika snižavaju kolesterol. Za očuvanje zdravlja, a posebno sprečavanja rasta kolesterola u krvi, dokazano je, vegetarijanska prehrana i dijeta, upotpunjena mliječnim proizvodima, te maslac, jaja i visokokvalitetnim uljima (kukuruzne klice) djeluju najbolje. Naročitu ulogu imaju crveni i bijeli luk koji snižavaju nivo kolesterola u krvi, pomalo djeluju kao sredstvo za mršavljenje i podstiču fibrinoliznu reakciju koja smanjuje sklonost krvi ka zgrušnjavanju i time stvaranju tromba. Da bi se odstranio miris po luku iz usta – prožvakati nekoliko listića zelenog peršina. Sličan način djelovanja ima i crvena paprika. Vodena bolest se liječi ako se u o,5 l vode i o,5 l kvalitetnog bijelog vina kuha usitnjeni luk – 3 glavice i žlica ružmarina. Uzima se svaki sat po žlica. Vjetrovi u želucu i crijevima nestaju ako se jede pečeni luk ili pije sok od samljevenog luka sa /ili bez/ jednim dijelom rakije u količini 2-3 čašice na dan. Upala grla prestaje ako se koristi sok od luka koji je kuhan s medom. Ovim sirupom ispire se grlo svaki sat vremena i istodobno svaka dva sata uzima kavena žličica ovog sirupa. Krmeljive, upaljene i suzne oči liječe se tako da se dnevno nekoliko puta ispiru mlijekom u kojem se kuhao luk s malo pravog vrcanog meda. Kod zastoja mokraće uzima se luk, peršin, celer i med: sve se kuha u vodi i topla tekućina pije više puta dnevno po mala šalica. Suhi kašalj se liječi s lukom koji se kuha u kozjem mlijeku uz dodatak pravog pčelinjeg meda u jednakim dijelovima i uzima svaki sat po žlicu. CRO-web |