Plodovi zemlje i pera https://blog.dnevnik.hr/lebov

srijeda, 15.10.2014.

Kult odustajanja

U špilji pored Krapine, tamo negdje gdje je Kramberger pronašao ostatke pračovjeka, još uvijek se nalazi nacrtana polovica jelena. Krenuo ju je crtati praujak današnjeg ministra Hajdaša – Dončića, tada predstavnik stanara, da bi mu praujak današnjeg sindikalca Mijata Stanića rekao:
- Pa dobro, jel baš moraš šarat po zidu?

Negdje u ta doba, u zoru čovječanstva, prvi je Hrvat odustao od nečega jer se to što radi nekome nije svidjelo. Od tada se kod nas štuje kult odustajanja, kao idealan oblik političkog upravljanja jer eto, narod to neće, narod se opire, narod nas ne voli, a mi žudimo za ljubavlju.

Iako ponosnu titulu šampiona odustajanja u 21. stoljeću i dalje nosi Ivo Sanader koji je odustao od vlastitog premijerskog mandata, njegovi nasljednici trude se nadmašiti ga hrpetinom sitnih odustajanja, koja su, kada se zbroje, jednaka njegovoj ostavci, s tom razlikom što i Kosorica i Milanović nastavljaju primati plaće. Po tom pitanju, dakle, Sanader ispada mnogo pošteniji.

Škrta strana govna

Iako aktualna Vlada formalno još uvijek nije odustala od monetizacije autocesta, pitanje je samo koji će razlog iskoristiti za izgovor. Najbolji će biti onaj da su koncesionari ponudili premalo novca. Koliko je novca premalo za autoceste koje nisu ucrtane u zemljišnim knjigama, i koje su ustvari neželjeno dijete one-night-standa mita, korupcije i pranja novca, pitanje je na koje nećemo dobiti odgovor, pa je najbolje optužiti strance da su škrta govna.

Uostalom, kao da je u Hrvatskoj potreban neki jak razlog za odustajanje - Jaca je odustala čim je Lesar dignuo sindikate na referendum o zadržavanju prava uhljeba na nerad. Zoki ga je među prvima potpisao, valjda poplašivši se da je i njegovo dupe na panju. Od čega je sve odustala aktualna Vlada, teško je uopće nabrojiti – od smanjenja doprinosa za zdravstvo i stope PDV-a od deset posto za turizam, preko odustajanja od vlastitih ministara poput Rajka Ostojića čiji se nasljednik prema njegovu djelu ponaša gore od najradikalnijih oporbenjaka, poput nedavnog odustajanja od outsourcinga. Odustali su čak i od luksuznih Audija, kako bi razveselili tulavi narod.

Ipak, svaki od tih jalovih pokušaja reformi u svojoj suštini savršeno je prikladan nedostatku sposobnosti unutar državnog aparata. Suština outsourcinga i monetizacije je u tome da netko drugi rješava probleme vlasti, što je ujedno i jedini mogući način da se u Hrvatskoj provedu reforme. Najbolji pokazatelj da stvari idu u dobrom pravcu je zajednička fotografija namrštenih kolovođa neradnika, Ozrena Matijaševića i Vilima Ribića, no Vlada umjesto da se njome diči, da je koristi u narodu kao ključni argument da je u pravu, oni se čak i tog dvojca plaše. A kako se bliže izbori, uskoro će biti dovoljno da sindikalist ministru samo pokaže fotografiju stola na rasklapanje, pa da ovaj odustane od sljedeće bučno najavljivane reforme.

A kad vlast na svojem primjeru pokazuje kako na prvi spomen nevolje valja odustati, polako i bez pompe odustaje i narod. Odustaju od života u vukojebini u kojoj je glavna valuta stranačka iskaznica, odlaze u njemačke, kanade, danske i australije ispraćeni krokodilskim suzama naših ministara – što god više vas pametnih i sposobnih ode, mi koji ostajemo izgledat ćemo bolje.

15.10.2014. u 19:42 • 4 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2014 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Veljača 2016 (1)
Listopad 2014 (3)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Disclaimer

Sve što piše na ovom blogu pretočena je mašta autora. Sličnosti sa stvarnim osobama i događajima potpuno su slučajne, odnosno posljedica mašte čitatelja.

Linkovi