31.01.2005., ponedjeljak

Remove files Immediately

Brisanje bez Recycle Bin-a
Standardna procedura brisanja nekog fila ide tako da se u nekoj mapi na neki file odabere delete, zatim potvrdi brisanje nakon čega file odlazi u Recycle Bin gdje odaberemo " Empty Recycle Bin". Ukoliko želite brisati direktno ne koristeći Recycle Bin to možete uključiti u Recycle Bin Properties pod Global tako da uključite opciju " Do not move files to the Recycle Bin. Remove files immediately when deleted". Tu se nalazi i opcija "Display delete confirmation dialog" koja se odnosi na potvrdu brisanja fila ali nije je baš mudro isključivati.

- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Display As A Menu

Brži pristup - Drive, CD-rom, Control Panel
Standardni pristup particijama i CD/DVD medijima ide preko My Computer explorera zatim dupli klik na željenu particiju ili medij. Zanima li vas brži pristup pokušajte sljedeće: desni klik na Start menu i odaberite Properties, kliknite na Customize zatim Advanced. Selektirajte " Display as a menu" za Control Panel i My Computer potvrdite na Ok – Apply – ok. Start Menu pozivajte pritiskom na tipku Win i naslonite miš na My Computer ili Control Panel - Speed.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ping

Provjerite ispravnost putanje od vašeg modema do odredišta
Ping je signal koji jedno računalo preko mreže šalje drugom računalu i provjerava dali je ispravno priključeno na mrežu. Ukoliko se ne možete ispravno spojiti na neku domenu ping-ajte i provjerite valjanost mreže između vas i određene domene primjerice ukoliko se ne možete spojiti na www.blog.hr . Otvorite Command Promp i upišite: ping www.blog.hr i Enter kao rezultat će te dobiti IP i statistike o poslanim/primljenim informacijama i utrošeno vrijeme. Ukoliko veza nije ostvariva obavijesti će vas o tome.

- 23:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.01.2005., subota

IP

Kako saznati vašu IP adresu
IP (Intrernet Protocol) glavni protocol koji se koristi na Internetu. IP adresa je jedinstveni četverobrojčani code dodijeljen svakoj domeni na Internetu. Ukoliko želite saznati vaš IP otvorite Command Prompt i upišite " ipconfig " za više informacija upišite " ipconfig/all ".

- 19:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.01.2005., petak

Wallpaper lock

Zaključajte wallpaper da vam ga ne mijenjaju
Jedan od načina zaključavanja wallpapera da vam ga drugi useri na računalu ne mogu mijenjati je postavljanje Active Desktop-a. Evo jedan mali trik kako to učiniti - u polje Run upišite " gpedit.msc " i pratite User Configuration – Administrative Templates – Desktop – Active Desktop zatim dva puta kliknite na Active Desktop Wallpaper postavite na Enable i pod "Wallpaper Name" upišite putanju do wallpapera kojeg želite postaviti kao što je objašnjeno u Example. Ne zaboravite na kraju putanje točnu extenziju (.jpg ,.bmp). Ukoliko tako postavljeni wallpaper želite promijeniti morate to napraviti na isti način na koji ste ga postavili.
Drugi način ujedno i jednostavniji je User Configuration – Administrative Templates – Control Panel – Display dva puta kliknite na "Prevent changing wallpaper" i postavite na Enable.
- 21:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

13.01.2005., četvrtak

Desktop Icon Transparent

Kako uključiti/isključiti Desktop Icon Transparent
Ukoliko ste izgubili prozirnu pozadinu na Desktop icon-icama ili ako je želite iz nekog razloga isključiti evo kako to možete napraviti: u Control Panel – System – Advanced pod Performance kliknite na Settings i jednostavno uključite ili isključite "Use drop shadows for the icon labels on the desktop"

- 21:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.01.2005., utorak

My Computer Information

Saznajte sve informacije o vašem računalu
Poželjno je da znate informacije o vašem računalu naročito početnici koji su kupili gotove konfiguracije računala. Opet i za tu svrhu postoje mnogi programi ali opet nisu potrebni.U Start – Help and Support pod Pick a task odaberite "Use Tools to view your computer information and diagnose problems", lijevo u izborniku kliknite na My Computer Information i pregledajte sve 4 opcije koje vam nudi. Pod "My Computer Information – Status" obratite pozornost na Hardware – Update.
- 16:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.01.2005., nedjelja

Autorun.inf

Izraditi autorun za svoje CD-ove
Iako na Internetu ima poprilično programa koji nude izradu Autorun-a za nešto dolara nisu vam potrebni. Stavite u CD-Rom neki Cd koji ima autorun – desni klik na CD-Rom i Open ili Explore. Primijetiti ćete da ima Autoran.inf file desni klik na njega i Open With pa odaberite Notepad. Primijetiti ćete da je sadržaj jako jednostavan i možete ga vrlo jednostavno izraditi sami. Otvorite Notepad i upišite ovaj code:

[AutoRun]
open=CD_Start.exe
icon=CD_Icon.ico

CD_Start.exe – možete zamijeniti sa bilo kojim filom uz točnu extenziju na kraju
CD_Icon.ico – poželjno je da vaš autorun CD ima ikonu pa pronađite neku i upišite joj ime.ico.
Kada ste u Notepadu upisali sve sačuvajte kao Autorun.inf i spržite na CD za koji ste radili Autorun, ne zaboravite ikonu.

- 15:38 - Komentari (10) - Isprintaj - #

08.01.2005., subota

PIO Only – DMA

Dali vam optički pogon (CD/DVD) sporije očitava nego prije?
Windowsi poslije par CRC error-a transfer mode optičkom pogonu spuštaju iz DMA u PIO Only koji je dosta sporiji. Provjerite vaš transfer mode: u polje Run upišite "devmgmt.msc" pod IDE ATA/ATAPI controllers u properties od Primary i Secondary IDE channel-a pod Advanced Settings - Transfer mode: namjestite na "DMA if available".Ukoliko vam na Curent Transfer Mode stoji PIO Only morati ćete posegnuti u Registry Editor da vratite DMA Mode. U polje Run upišite "regedit" i pratite key: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} u njemu pod subkey 001 i 002 izbrišite "SlaveIdDataCheckSum" ili "MasterIdDataCheckSum" ovisno dali vam je optički pogon spojen kao Master ili Slave potom restartajte računalo i optičkom pogonu će se vratiti DMA ili Ultra DMA otvorite ponovo Device Manager i provjerite.

- 19:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

07.01.2005., petak

Package

Self-extracting / self–installing package
Ukoliko se bavite programiranjem vjerojatno razumijete ovaj podnaslov. Unutar Windowsa nalazi se alat za izradu packaga ili drugim riječima alat za izradu setupa. U polje Run upišite " iexpress.exe " i otvoriti će vam se Wizard kojeg jednostavno pratite i kao krajnji rezultat izraditi će te setup. Ukoliko se ne bavite programiranje vjerojatno vas zanima način izrade setupa pa pogledajte ovaj alat. Za test izradite " Extract files only" package ubacite neke filove u "Package files" i pogledajte rezultat.

- 19:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.01.2005., četvrtak

Zip Folder

Zip filovi kao folderi
Vjerovatno ste primjetili da Windows Xp zip filove prikazuje kao foldere. Ukoliko koristite Winzip ili Winrar ne možete to primjetiti pa vam ta mogućnost Windowsa nije potreba. Isključiti je možete tako da u polje Start – Run upišete "cmd" zatim " regsvr32/u zipfldr.dll ", ukoliko ste pravilno upisali dobiti ćete potvrdu "DllUnregisterServer in zipfldr.dll succeeded". Ukoliko poželite vratiti Windowsima tu mogućnost upišite " regsvr32 zipfldr.dll " i zip folder je tu.

- 21:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.01.2005., srijeda

NTBackup Utility

Program za izradu sigurnosnih kopija
Unutar Windowsa XP imate NTBackup Utility za izradu sigurnosnih kopija Hard diska. Windows XP Professional ima taj utility instaliran " by default", dok Home Edition taj utility mora naknadno instalirati sa Win XP Home CD-a a nalazi se ( npr. X je vas CD-Rom) X:VALUEADDMSFTNTBACKUP pokrenite Ntbackup.msi i pratite instalaciju.
Pokretanje utility-a: Start – Run upišite "ntbackup" i pokrenuli ste Wizard za ovaj utility kojeg jednostavno pratite. Pošto ovaj utility nema mogućnost spremanja na CD pametno je da Backup sačuvate negdje na Hard disk zatim ga spržite na CD

- 20:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.01.2005., utorak

On-Screen Keyboard

Pomoćna tastatura iz Windowsa
Ukoliko imate neki problem sa tastaturom pomoći vam može On-Screen Keyboard kao zamjenska tastatura unutar Windowsa. Koristi se sa mišem pa malo izvježbajte rad jer nikada ne znate kada vam može zatrebati. Pronaći čete je u Start – All Programs – Accessories – Accessibility – On Screen Keybord ili u Start – Run upišite " osk ".

- 21:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.01.2005., ponedjeljak

Pin to Start Menu

Dodavanje i micanje programa iz Start Menu-a
Ukoliko ste instalirali neku igru ili program koji nisu ušli u Start Menu lako ih možete dodati. Desni klik na bilo koji .exe file i odaberite " Pin to Start Menu" i pojaviti će se u Start Menu-u poviše " Separator line". Da bi ste uklonili taj isti file desni klik na njega u Start Menu-u i odaberite " Unpin from Start Menu".

- 20:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

< siječanj, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Blog je skraćenica od engleske riječi weblog, što u doslovnom prijevodu znači mrežni dnevnik.

Blog.hr
Forum.hr
Internet Monitor

Ve-mil
Hgspot
Nabava

Vidi
PC chip
Bug

XaliasX
Soz Appz

Bandwidth Metar


Copyright © 2004 Last Caress

   Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Croatia License.



Ukoliko koristite savjete i trikove sa ove stranice za daljnja objavljivanja obavezno navedite izvor.







127-441-485












Free Web Counter








TRENUTNO . ONLINE












Crack&Serial search by Last Caress













CRACKS.AM Smart Search










GEEK













Google Page Rank

Direct X – koja verzija ?

Driverquery

Firewall

Outlook Express - Attachment - mrtav ??

SFC (system file check)

Address Book


Fontovi

Send Error Report

Screen Saver

PrtScr ( Print Screen )

Image Resize 200x150

Recycle Bin

Adobe Acrobat Reader

FTP ( File Transfer Protocol )

Kratice tipkom Win

Messenger

Move To

Network Diagnostics

Temporary Internet Files

Extenzije

Tweak UI

Lyrics dodatak za Winamp

Start Up

IE Title Text

Startup Disk

Scroll Programs

BSPlayer Autorun

Move To i Copy To

Time & Date

No To All

Shut Down

Kratice u Internet Exploreru

Control Panel Applets

Capslock, Numlock, Scroll Lock

Floppy, CD Drive Boot

Quick Launch

Colors

Lista_mp3.txt

Logon Wallpaper Win XP

MMS

Shutdown/Restart

Send To



DVD Shrink

Activate Windows XP

QoS (Quality of Service)

Task Manager

DivX Bitrate Calculator

Album Cover

Search hidden files and folders

Rename

Shutdown Timer

Automatski logon

Printanje direktorija

Nero Wave Editor

Pin to Start Menu

On-Screen Keyboard

NTBackup Utility

Zip Folder

Package

PIO Only – DMA

Autorun.inf

My Computer Information

Desktop Icon Transparent

Wallpaper lock

IP

Ping

Display As A Menu

Remove files Immediately

All Programs

Add/Remove Programs

ICQ Sound

System Restore

Instalacija Internet Explorera

Shortcut Strjelice

Hibernate

FIXBOOT

Navodnici – Office XP

Private Characters Editor

Stationery

Java

Mouse Wheel

History

Event Viewer

AutoPlay

Nero Font

Tv Out

Forcelogoff – logon

Windows Picture And Fax Viewer

News Grupe

AutoPlay Fix

Firewall Ports

Hibernate Shortcut

Windows Font Viewer

Batch

Driverquery

Tasklist

File Recovery

Bad Sectors

ISO

Security Check

Codeci

Desktop Cleanup

ICQ/MSN

Regedit Problem

Show/Hide Recycle Bin

Modem - Init string

OE Croatian (ISO 8859-2)

Folder Background