Gusarski kanconijer

*Absinthe Makes The Heart Go Fonder*

Absinthe

Apsint (iz francuskog absinth, iz latinskog absinthium, starogrčkog apsinthion, što znači "pelen" ili, oh kako poznatije! - "pelin") je mnogoalkoholni napitak bogova i gusara, napravljen da zadovolji i služi.

Sadržaj
Osim pelena (pelina), apsint sadrži i melisu, anis, posebnu vrstu komorača, isop ili (u prljavom, priprostom narodu poznatiji kao) velenduh (-vrsta metvice). Postoje varijacije na ove osnovne sastojke koje uglavnom uključuju ljekovite trave kojivećkurac, ali one ovise o mjestu proizvodnje i nije na gusaru da u njih ulazi. Gusaru je bitno da se nadrogira od navedenih, u kojem god omjeru oni bili izmiješani. Yarrr!

Destilacijom pelina, anisa i komorača isprva se dobiva bezbojna tekućina s oko 80% alkohola (preciznije s 82% alk.). Ovaj destilat može se ostaviti kakav jest, dakle bezbojan, i onda se naziva La Bleue ili La Blanche; ili se može ofarbati klorofilom (iz pelina, metvice, anisa...) i tada se naziva La Fée Verte, zelena vila. Nakon ovog postupka, smjesa se razvodnjuje na željeni postotak alkohola (uvijek između 45 i 85%, iako nikada nije postojala komercijalna inačica apsinta s više od 74% alk.). Najbolji apsinti sadrže između 60 u 74% alk.
Postoji 5 vrsta apsinta: ordinaire, demi-fine, fine, supérieure ili Suisse, i svaki je nešto jači od prethodnog.

Nedestilirani pelin sadrži tvar koja se naziva thujone, koji je poznati epileptik, dakle supstanca koja izaziva napadaje epilepsije (sweeeeet...), a koji također može izazvati zatajenje bubrega (kao da me to jebe kad ih ionako više nemam). Dakle djeco – prvo uništite bubrege brzom hranom, alkoholom i suzdržavanjem od pišanja. Također, žicajte starce za bubrežne kamence pa ih sami analno implementirajte... i potom čekajte. -Napravite nešto kao 'URADI SAM!' pokus iz Prirode i društva!

La Fée Verte

Povijest
Nije ni bitna. Cool je to što je pun kurac francuskih umjetnika pocrkalo od njega. Frenchies kick ass!

Pripremanje napitka
Gusari tradicionalno piju apsint na sljedeći način. Slobodno nas oponašajte.
Uzmite staklenu čašu širokog grla i u nju, do polovice, usipajte apsint. Na čašu položite žličicu s malim rupama. Na žličicu stavite 20-tak kapi laudauma*.
Pripremanje apsinta

Plavi plamen

Preko laudanuma oprezno usipajte još apsinta (da ga ne rasipate jebiga), otprilike do ruba čaše. Šibicom zapalite alkohol koji je ostao na žlici dok je žlica još uvijek iznad čaše. Uskoro će i tekućina u čaši početi goriti. Nakon 2-3 sekunde izgaranja lagano puhnite u žlicu i čašu kako bi ugasili plamen karakterističnog plavog sjaja. Vaš apsint je spreman za prenapijanje. Poližite i žličicu, laudanum je još topao i lakše će vas uspavati, a i halucinacije brže dođu.


*laudanum – alkoholna tinktura opijuma, poznat i kao opijumsko vino. Danas ga je vrlo teško nabaviti, osim ako ste gusar jerbo se izdaje jedino na recept kao lijek za shizofreniju i srodne psihotične poremećaje. Uzrokuje stanje dubokog sna ispunjenog vrlo vividnim halucijacijama. Optimalna količina je oko 25-30 mg po konzumaciji. Po želji možete dodati i kockicu šećera nastaloj otopini da ublažite gorak okus anisa i oslabite utjecaj laudanuma.


Konzumacija
Na bačve...

Mala napomena
Priče koje ste možda čuli o apsintu kao halucinogeniku nisu istinite. Napit će te se od njega ako ste pičkica – da, ali neće te imati halucinacije! E, zato je tu opijum, tj. laudanum. Koristite ga po želji i ukusu, hvatajte zmaja do mile volje, i molim vas - pretjerajte! Uživajte gusari!




Cpt. Black Adder
 Opium-eater, absinth-drinker, dragon-chaser