O cemu zelite da u sljedecem postu pisem
O psima
O mackama
O pticama
O glodavcima
  
pollcode.com free polls

Na mom blogu bilo vas je.....

Na mom blogu bilo vas je:


Hit Counter
Hit Counter

  veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (15)
Siječanj 2009 (3)
Rujan 2008 (7)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (14)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (54)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Opis bloga

Ovaj je blog posvećen svim kucnim ljubimcima.Također ću pisati o psima i mačkama iz azila,uzgajivačnica,štenare,šinteraja i tako dalje.Pa ako vas baš nešto zanima samo pošaljite komentar i ja ću napisat o tome na blog.


Created by Crazyprofile.com


Moji mali zmajići klikajte na njih:

Adopt one today!

Adopt one today!

And moj Dragon Cave scroll:

http://dragcave.net/user/Dragochica

MOJE JAJE ADOPTERSA:

Dragonadopters

Moja spyro jaja:


Creature Name: Sparky

Level this creature up! Click Here!Creature Name: Spyro

Level this creature up! Click Here!Creature Name: Dragochy

Level this creature up! Click Here!

Linkovi

Neke stranice:

www.malteseonly.com
www.americanmaltese.org
www.spoiledmaltese.com
www.prijatelji-zivotinja.hr

www.spas.hr
www.drugaprilika.hr
www.prijatelji.inet.hr
www.noina-arka.hr
www.azil.org

Meni super blogovi:

Maleni peseki
Pudlice
Zivotinje
Animals friends
Nasi kucni ljubimci
Dragony
Svašta o macama
Cute Dizajni
CP-Special
Club Penguin
Dragons Rules
Stop Dosadi
Dragon Cave HR
Sttinin Blog
My Crazy Life

Moj forum o psima registrirajte se na njega:

Sve o psima forum

POSJETITE OVAJ FORUM O DRAGONCAVEU:

Dragon Cave forum Hrvatska

utorak, 12.02.2008.

Sijamska mačka

Image and video hosting by TinyPic

Čak i ljudi koji ne znaju gotovo ništa o vrstama mačaka znat će prepoznati sijamske mačke s njihovim karakterističnim uzorkom krzna, tajanstvenim plavim očima i dugim, vitkim tijelom. Sijamska je mačka popularna čistokrvna mačka već dugo vrijeme, a ipak nije najbolji izbor za svakoga. Sijamske mačke su vrlo otvorene i ne može svatko živjeti s tako zahtjevnom mačkom. Međutim, ako tražite čistokrvnu mačku živahne i privržene prirode koja i ne treba puno brige, sijamska mačka mogla bi biti idealna vrsta za vas.
Povijest: Sijamska mačka potječe s Dalekog istoka. Nitko ne zna točno njezino podrijetlo, ali te su životinje na Tajlandu (nekad Sijam) bile poznate još u 14. stoljeću. Ostalom dijelu svijeta postale su poznate zahvaljujući kraljevskoj obitelji Sijama: ima li boljeg dara za gostujućeg dostojanstvenika od tih prekrasnih domaćih mačaka? Britanski putnici na Tajland također su krajem 19. stoljeća primjetili tu vrstu. Britanci su poznavali jedino obične kućne ili seoske mačke i angore, koje su tada bile u modi, i nikad prije nisu vidjeli ništa slično tim mačkama dugačkih tijela, s osobitim oznakama i kratkim, mekim krznima. Ponijeli su nekoliko sijamskih mačaka sa sobom, a njihove su se žene u njih zaljubile. Učinile su sve da bi se mačke što bolje osjećale. Većina ih je držala u zagrijanim staklenicima s tropskim biljakama koje su njihovi muževi donijeli s prijašnjih putovanja.
U međuvremenu, Francuzi su također otkrili elegantne sijamske mačke i te su se egzotične životinje često mogle vidjeti na raznim izložbama mačaka.
Prve sijamske mačke uvezene s Tajlanda bile su crnih oznaka (Seal Points), ali kasnije su one spontano stvarale mačiće drugih boja; plavih oznaka (Blue Point), čokoladnih oznaka (Chosolate Point) i ljubičastih oznaka (Lilac Point). Te su četiri boje čiste, klasične sijamske boje, a sve naknadne rezultat su križanja.
Temperament: Svatko tko planira kupiti sijamsku mačku mora biti svjestan da ove mačke imaju vrlo jak karakter i uvijek se osjeća njihovo prisustvo u kući.
Za te se životinje često kaže da su psi mačjeg svijeta i to s razlogom. Sijamske mačke poznate su po svojoj bučnoj prirodi i mogu satima voditi razgovore s vama ili sa sobom. Razlog može biti glad, nedostatak pažnje ili nešto što je izazvalo njihovo negodovanje, ali što god da je razlog one će vam dati do znanja najvišim tonom svog hrapavog glasa. Sijamske ženke koje se tjeraju poznate su po bučnosti i njihov se zov može čuti daleko niz ulicu. Sijamske mačke su posebno društvena bića i ako ne dobivaju dovoljno pažnje, one će je tražiti. Budući da jako vole društvo, ne možete ih predugo ostaviti same. Ako cijeli dan radite, bilo bi pametno da uzmete dvije mačke, ili uopće nemojte uzeti sijamsku mačku.
Dobro se slažu s drugim mačkama, a osobito dobro s psima. Vole biti središte pažnje. Vole se gladiti i maziti i mogu provesti sate sjedeći u vašem krilu. Idealni su ljubimci za ljude kojima treba društvo: ove životinje mogu savršeno ocijeniti raspoloženje svog vlasnika i gotovo su uvijek živahne i zabavne. Sijamske mačke su zaigrane i vole sve vrsta igračaka u obliku ping-pong loptica, našušurenog papira ili krznenog miša. Većina sijamskih mačaka brzo će naučiti donijeti papir ili loptice, a obično se lako priviknu i na hodanje na uzici. Kad dobijete sijamsku mačku, niste dobili samo mačku - dobili ste osobu. Sijamska mačaka vratit će vam još više ljubavi i pažnje nego što ste vi njoj dali.
Tjelesne osobine: TIJELO
Sijamska mačka, kao i orjentalna kratkodlaka, vrsta je elegantne , vitke građe. Gipko tijelo je dugačko, mršavo i mišićavo: ne smije biti traga grubosti. Stražnje noge trebaju biti duže od prednjih nogu. Noge su dugačke i vitke a šape trebaju biti ovalne. Rep je dugačak i tanak, sužava se na vrhu, kao bič. Čvorovi na repu su nedostatak.
GLAVA
Glava je klinastog oblika. Idealno, lice i velike, dijagonalno postavljene uši tvore oblik istostraničnog trokuta. Na izložbama, suci će provjeravati postoji li ugriz čeljusti u istoj ravnini
Sijamske mačke imaju bademaste oči koje trebaju biti "duboko" tamnoplave i neznatno ukošene.
KRZNO
Krzno sijamske mačke mora biti svilenkasto na dodir, vrlo kratko i fino. Ona ima vrlo malo potkrzna. Predugačko krzno, previše potkrzna ili grubo krzno smatraju se nedostacima.
BOJE
Sijamski su mačići u početku bijeli, a njihovi obojeni vrhovi - na licu (maska), ušima, repu i nogama - pojavljuju se kasnije.
Kada sijamska mačka navrši tri godine krzno će dobiti svoju trajnu boju. Svijetli dijelovi s vremenom mogu postati neznatno tamniji uslijed hladnoće prostorija ili lizanja krzna.
Njega: Kratko krzno, svojom svilenkastošću i s malo potkrzna ili bez njega, ne prlja se, te tako sijamska mačka ne zahtijeva češljanje.
Kad se linja, otpale dlake možete ukloniti vlažnom antilop krpicom i, ako je potrebno, pročešljati finim češljem.
Želite li svoju mačku voditi na izložbe, možda ćete je htjeti okupati da bi izgledala posebno dobro. Uvijek koristite šampon za mačke, a operite je nekoliko dana prije izložbe tako da se krzno stigne slegnuti.
Sijamske mačke imaju oštre pandže i trebate ih podrezivati dobrim kliještima. Uši čistite po potrebi tekućinom za čišćenje ušiju.
Osobitosti: Ima uzgajivača koji su ostali vjerni starom tipu sijamskie mačke. Budući da ne odgovaraju sadašnjim uzgajivačkim standardima, uzgajaju se pod drugim imenima.
U Sjedinjenim Amaričkim Državama nekad se nazivaju Apple Head, a naziv Thai također se upotrebljava za označavanje sijamske mačke starog tipa.


Image and video hosting by TinyPic

Standard za ocenjivanje sijamskih i orijentalnih mačaka:
TIP: mačka je srednje veličine, dugog elegantnog tela, jake muskulature, sa dugim elegantnim nogama i malim okruglim šapama.

GLAVA: klinastog oblika, sa ravnim profilom bez stopa. Lobanja je lagano konveksna. Nos je dug i prav, vilica jaka sa pravilnim ugrizom. Vrhovi ušiju i vrh nosa čine jednakostranični trougao.

OČI: bademastog oblika sradnje veličine, koso postavljene, u harmoniji sa linijom profila, intezivno čisto plave boje. Poželjno je da budu boje safira.

UŠI: srednje veličine, razmaknute, zašiljene, poželjno je da budu niže postavljene.

VRAT: tanak i nesto duzi.

DLAKA: kratka, postavljena uz telo, svilenkasta, mekana. Boja dlake je različita u zavisnosti od varijeteta.

REP: dug, u korenu nešto deblji, postepeno se sužava i špicasto se završava. Ima izgled biča.

KONDICIJA: veoma je važno da mačka za izložbu bude u što boljoj kondiciji i da bude dobro pripremljena, jer je opšti utisak koji mačka ostavlja na sudiju veoma važan za što bolji plasman. Pripremanje mačke za izložbu počinje od najranije mladosti jer mače može prvi put da se izloži sa 3 meseca starosti. Ovo važi za sve rase.| Komentari (0) | Printaj | ### |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno.