Kanibalizam - Up's and Down's - Blog.hr

četvrtak, 01.06.2006.

Kanibalizam

Koja je jedna od najprisutnijih tabu tema ljudskog društva? Kanibalizam.
Primjera kroz povijest ima koliko hoćete: od rane ljudske povijesti, preko drevnih srednjoameričkih i polinezijskih naroda te srednjeg vijeka u Europi, pa do raznih incidenata u ratnim situacijama te ljudi zarobljenih u vremenskim nepogodama. Ali kanibalizam nije uvijek ritual koji je nametnulo društvo, a ni pitanje života ili smrti- postoji i ubijanje iz čistog zadovoljstva i strasti.
Postoje dva najpoznatija kanibala (ne, jedan od njih nije Hanibal Lecter) koja spadaju u poslijednju kategoriju: Nijemac Armin Meiwes i Japanac Issei Sagawa.
Meiweis je poseban po tome što je njegova žrtva svojevoljno pristala biti ubijena i pojedena. Bernd Jürgen Brandes javio se na njegov online oglas u kojem je za zadovoljenje svog seksualnog fetiša nedvosmisleno tražio dobro građenog muškarca koji pristaje biti zaklan i pojeden.
Sagawa je prije 15 godina je u Parizu pod još nerazjašnjenim okolnostima ubio svoju prijateljicu Renee Hartevelt i pojeo dijelove njenog tijela.
Sudeći prema psiholozima, kanibali su nešto posve drugo od očekivanog:
Očekujete da će to biti neki ultimativni zlikovci. Ali ostanete potpuno zatečeni time da je najčešće riječ o svakodnevnim, gotovo dragim ljudima s normalnim zanimanjima i interesima, a sposobni su za takva neviđena zvjerstva, i to najčešće radi ispunjenja svojih seksualnih fantazija

A sad, najzanimljiviji dio- u dokumentu iz 1968. ratnik iz plemena Sutowan u Novoj Gvineji objašnjava sam čin kanibalizma.
" Kad su oba bijelca i nosač iz plemena Dani ubijeni, odvukli smo ih na mjesto za ples i objesili na drvo s glavama nadolje, kako bi mogla oteći krv.
Ljudsko meso nije ukusno ako ne visi dok omekša. Tek rano ujutro kad se kamenje u jamama za kuhanje užarilo, svaki je od trojice ubijenih stavljen na jednu vatru. Prije toga im je otvoren trbuh, uklonjena utroba i trbušna šupljina napunjena slatkim krumpirom. Dvojica naših poglavica, Holonap i Sel, zatim su im odrezali testise kako bi ih kasnije stavili u veliku futrolu za penis. Glava, ruke i noge su odvojeni i zajedno s jetrom, bubrezima i srcem pokriveni listovima banane te položeni pored trupa. Tako se meso najbolje skuha. Sunce je već bilo visoko na nebu kad je objed počeo.
Jeo sam ljudsko meso četiri puta, ali to je bilo prvi put da jedem meso bijelaca. Vaše meso nema drukčiji okus od mesa drugih ljudi, ima otprilike okus pečene svinjetine, možda je samo malo slađe."

Znam vaš komentar- strašno. Pa jest. Ali je istinito i događalo se upravo među nama ljudima.

| 21:27 | Komentari (27) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>