St. Patrick day - Up's and Down's - Blog.hr

petak, 17.03.2006.

St. Patrick day

Image Hosted by ImageShack.us
Danas je St. Patrick day. Nadam se da ste obukli prigodnu zelenu boju.
Neću pričati puno o životu samog Patrika. Legenda kaže kako je tijekom svoje misije Patrik stao na jedno brdo (danas poznato pod imenom Croagh Patrick) i uz pomoć svog drvenog štapa otjerao sve zmije iz Irske. Naravno, ova je priča tek puka metafora za iskorijenjavanje poganskih religija i bogova i pokrštavanje naroda. Bilo kako bilo, u sljedeća 2 stoljeća nakon dolaska Patrika cijela je Irska bila pokrštena.
Irci slave ovaj blagdan slave kao religiozni već jako dugo, već više od jednog tisućljeća. Sam blagdan pada u vrijeme kršćanskog Lenta, kada Irci tradicionalno poste i odriču se mesa, ali posebno za taj dan slavlja post se odbacuje, kako bi dostojno proslavili dan svog zaštitnika. Tradicionalna je postala i parada Sv. Patrika. Proslave tih blagdana se vežu za veselu glazbu, prijateljstvo i uopće pozitivnu energiju. I naravno, piva. Kad smo već kod piva, još jedna zanimljivost: sve do 70-tih godina 20. stoljeća zakonom je bilo propisano da svi pubovi u Irskoj moraju biti zatvoreni na Dan Sv. Patrika. Kasnije su se te mjere malo ublažile, a tek 1995. Irska je vlada počela opsežnu kampanju kako bi ovaj blagdan iskoristila u svrhu turističke promocije Irske, i ujedno širom otvorila vrata svih pubova. Danas se najpoznatija parada održava upravo u Dublinu, s višemilijuskim brojem posjetitelja.

Jedan prijatelj iz Irske mi je uspio poslati fenomenalne slike Dublina i tamošnjih pubova. Nažalost, snimane su prije par mjeseci pa ne prikazuju paradu, ali uživajte (kliknite za povečanu sliku).
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

| 22:56 | Komentari (26) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>