Što se događa u Abu Ghraibu? - Up's and Down's - Blog.hr

srijeda, 15.02.2006.

Što se događa u Abu Ghraibu?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Napisala sam post, pripremila ga za objavljivanje kad sam slučajno pogledala na tv i vidjela isječak koji prikazuje mučenje u zatvoru u Abu Ghraibu. E taj planirani post će doći na red sutra. Danas je osvrt na Abu Ghraib.
(Samo da napomenem: ova fotka gore nema veze s Abu Ghraibom, ali je savršen dokaz besmislenosti sukoba).
Da ne prepričavam, evo vijesti koje je objavio Index:
Dok u svijetu traju prosvjedi muslimana revoltiranih pojavom karikaturama proroka Muhameda, na obzoru se rađa novi povod koji će pogodovati zaoštravanju zapadnjačko-arapskih odnosa. Riječ je o dosad neobjavljenim snimkama na kojima se vidi mučenje zatvorenika iračkog zatvora Abu Ghraib.
Prema prikazanom na SBS-u, čini se da zatvorenike muče američki vojnici, a radi se ubojstvima, mučenjima i seksualnim poniženjima zarobljenika.
Na jednoj snimci prikazanoj u SBS-ovoj emisiji Dateline, vidi se kako je jedan zatvorenik prisiljen masturbirati pred kamerom. Nadalje se može vidjeti kako drugi zatvorenik glavom udara u zid.
Osim video-materijala, postoje i fotografije na kojima se mogu vidjeti mrtva tijela, kao i snimci zarobljenika s teškim ranama glave i tijela.
Na nekim fotografijama, koje dosad još nisu javno objavljene, vide se i neki američki vojnici koji su osuđeni zbog mučenja u Abu Ghraibu.
Tu su i vojnici Lynndie England i Charles Graner, kojeg je američko tužiteljstvo okarakteriziralo kao glavnog organizatora mučenja zatvorenika.
Izvršni producent Mike Carey rekao je da je Dateline dobio stotine fotografija od kojih su neke već poznate, dok druge otkrivaju nove oblike zlostavljanja.
Neke fotografije prikazuju zatvorenike u seksualno ponižavajućem činu i producenti su ocijenili da ih ne mogu prikazati u programu.
otografija objavljene 2004., potaknule su američke sudove da pokrenu proces protiv vojnika identificiranih na snimkama.
Međutim, glasnogovornik američkog ACLU-a, prenijela je agencija France presse, nada se da će nove snimke pojačati pritisak na vladu da sankcionira i visoke časnike, a ne samo sedmero nižerangiranih vojnika poput England, koja je osuđena na deset godina zatvora.


Kad sam vidjela snimku prvo su mi navrle suze na oči, a onda sam se razljutila i slijedilo je *#*?)"#$%*?=(&%*##"*?=##"*!!!!
Kako se inače prikazivala situaciju? Amerika- dobro; Irak- loše.
Amerika- dobri, časni vojnici; Irak- vojnici su životinje.
Ja inače ne psujem, ali danas je bila iznimka. Više ni sami ne znamo što se događa u svijetu. Rat i sukobi se dovode do krajnjih nehumanosti.
Ma nemam komentara. Prije nisam bila sigurna, ali sad jesam... cijeli svijet ide kvragu. A neki tamo i pripadaju.

| 23:51 | Komentari (24) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>